2024. április 20., szombat

Magyar beruházás a zlatibori körzetben

A H&S fruits üzem nemcsak málna, hanem egyéb gyümölcsök feldolgozásával is foglalkozik majd

Ariljeban ünnepélyes keretek között elhelyezték a H&S fruits gyümölcsfeldolgozó üzem alapkövét. Együttes, szerb–magyar költségvetési támogatással megvalósuló magánberuházásról van szó. Az alapkövet Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese helyezték el. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint az első időszakban gyümölcspépet és gyümölcskoncentrátumot állítanak elő az üzemben – utóbbi Magyarországon további feldolgozáson esik át –, ám később kibővítik a termelési skálát. Az üzemben elsősorban málnát dolgoznak fel, de emellett más gyümölcsfajták is megjelennek a kínálatban.

Branislav Nedimović örömének adott hangot, amiért Magyarország felismerte a Szerbiában rejlő beruházási lehetőségeket és 32 millió eurót különített el nyugat–balkáni beruházásokra. A gyümölcsfeldogozás és a külföldre való kivitel mentőöv a szerbiai gazdák számára, hiszen az átvétel biztosítottá és biztossá válik, emelte ki Nedimović.

Magyarország a szerbiai beruházások tekintetében eddig elsősorban Vajdaságra összpontosított, hiszen az ország azon térségét jobban ismeri a többinél, ugyanakkor látva a szerbiai vendégszeretetet, a jövőben ez biztosan megváltozik, hangsúlyozta sajtónyilatkozatában Magyar, majd elismerően szólt a szerb kormány beruházástámogatásáról.

Milan Stanić, a majdani üzem szerbiai társtulajdonosa szintén azon a véleményen van, hogy a létesítménynek köszönhetően érdemben és pozitívan változik az ariljei és környékbeli gazdák élete. Biztos átvétel és magasabb vételár, sorolta az előnyöket Stanić, aki Arilje környékén három hűtőház tulajdonosa, a sajtóban pedig a málna szerbiai királyaként emlegetik.