2024. március 28., csütörtök

Vámmentesen szállíthat Szerbia Eurázsiába

Mehet az EAEU piacára a kecskesajt, a cigaretta és a pálinka

Sikerrel jártak kedden a Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter vezette szerbiai küldöttség moszkvai tárgyalásai, ugyanis megállapodás született az Eurázsiai Gazdasági Unióval (EAEU) arról, hogy Szerbia vámmentesen szállíthat az EAEU piacára sajtot, cigarettát és gyümölcspálinkát.

Rasim Ljajić az Eurázsiai Unió kereskedelmi miniszterével, Veronika Nikisinával megoldotta a 2016 óta folyó tárgyalások összes vitás kérdését. A szerbiai kereskedelmi miniszter a Tanjugnak úgy nyilatkozott, hogy olyan modern szabadkereskedelmi megállapodás született, amely összhangban van a Kereskedelmi Világszervezet elveivel. Szerbiának Oroszországgal 2000, Fehéroroszországgal 2008, Kazahsztánnal 2009 óta van olyan megállapodása, melynek értelmében ezekbe az országokba az áru 99 százalékát vámmentesen szállíthatja. Most mindez kiterjed Örményországra és Kirgizisztánra is. „Nem értünk el mindent, amit szerettünk volna, de nagyobb lesz a vámmentes kivitel, mint eddig. Termelőink korlátlan mennyiségben szállíthatnak az EAEU piacára mindenfajta gyümölcspálinkát, valamint birka- és kecskesajtot. „2000 tonnás kvótát kaptunk a cigarettakivitelre, 87.500 liter vinjakot, továbbá 400 tonna, tehéntejből készült félkemény és kemény sajtot exportálhatunk vámmentesen” – ismertette Ljajić. Eddig az Eurázsiai Unió országaiba való kivitelkor ezekre a termékekre 18 százalékos vámot kellett fizetni.

Korábban arról is szó volt, hogy Szerbia az autók vámmentes exportjáról is tárgyalhat, ez azonban nem lehetséges, mert az a feltétel, hogy a gépkocsi-alkatrészek 50 százaléka hazai eredetű legyen, ami a kragujevaci Fiat autói esetében nem áll.

A mintegy 180 millió lakosú Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai: Oroszország, Kirgizisztán, Fehéroroszország, Örményország és Kazahsztán. Szerbia és az EAEU éves árucsere-forgalmának értéke meghaladja a 2,8 milliárd dollárt, e gazdasági társulás országai közül leginkább Oroszországgal kereskedünk. Amíg Szerbia nem válik az EU tagjává, szükség szerint köthet szabadkereskedelmi megállapodásokat, utána viszont ezek érvényessége megszűnik.