2024. március 29., péntek

Kiragadott valóságszelet

Brassaï Sajtófotó-kiállítás Zentán

A Zentai Alkotóházban pénteken nyílt meg a Brassaï Sajtófotó-pályázat legkiválóbb alkotásaiból készült kiállítás, amely a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete jóvoltából, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ szervezésében érkezett a városba.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) 2018-ban harmadik alkalommal hirdette meg a Brassaï Sajtófotó-pályázatot. A kiírásra romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók 2017-ben készült alkotásaikat, továbbá magyarországi vagy a világban másutt élő magyar fotósok Romániában készült vagy a külhoni magyarok életével foglalkozó képeit küldték be. Csaknem harminc alkotó mintegy ezer felvétele érkezett a pályázatra, melynek díjazottjai között vajdaságiak is vannak.

Molnár Edvárd, a szabadkai Pannon RTV munkatársa a Szathmári Pap Károly Aranyérmet, fotóriport kategóriában pedig az első díjat érdemelte ki. Ótos Andrást, lapunk fotóriporterét sportfotó kategóriában aranyéremmel, hír, eseményfotó, valamint szociofotó és dokumentarista fotó kategóriában egyaránt második díjjal jutalmazták, Martinek Imre, a Hét Nap külmunkatársa pedig az Eurofotoart Egyesület Szathmári Pap Károly Plakettjét kapta.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitón elsőként Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Rácz Éva, a MÚRE elnöke és Szűcs László, a MÚRE alelnöke beszélt a kiállítással kapcsolatos tudnivalókról. Elmondták, hogyan alakult a sajtófotó-pályázat az elindulása óta, milyen sok sajtófotós és újságíró kapcsolódott be a pályázatukba, és hogyan igyekeznek kiválasztani a legtöbbet mondó alkotásokat.

A jó sajtófotó ismérveit Léphaft Pál karikaturista igyejezett csokorba szedni, és úgy fogalmazott, hogy a jó sajtófotó szöveg nélkül is szó nélkül hagyja az embert.

– A fotós is újságíró, hiszen a kimerevített, megállított pillanat is vélemény, sajátos vélemény, amelyhez nemcsak a mesterség ismerete, az abban szerzett jártasság, a különös beszédmód kínálta lehetőségek és a szó nélküli közlés relytéjeinek ismerete szükséges, hanem valamivel több is. A mestermunkához tálentumra van szükség, melyet az ember, ha már felruházta vele a Fennvaló, vagy elás, vagy elherdál, vagy kamatoztat, szerencsés esetben a magasba dob, hogy rajta megcsillanjon a teremtő fény.

A felszólalók és köszöntések között Kónya Sándor csókai versénekes alkalmi összeállítással kedveskedett a jelenlévőknek, majd a kiállításmegnyitó egy ünnepélyes pillanattal zárul, hiszen jelen volt Martinek Imre díjazott is, aki elismerését ott vette át a MÚRE elnökétől.