2024. április 20., szombat

Kutyás parkok több városrészen

A Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat kezdeményezésére összesen hat kutyás park létesül majd a város területén. Szabadkán a Sétaerdőre, a Harcosok sorakozója lakótelepre, a Tesla telepre, az ócskapiac melletti parkra és a Szabadegyetem melletti zöld területre, Palicson pedig a Női strand melletti környékre esett a választás.

A Kommunális Ügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárságtól kérdéseinkre kapott válaszlevélben hangsúlyozzák, hogy azokon a területeken történik majd a parkok kiépítése, ahol több kutyatulajdonos szokta sétáltatni vagy futtatni kedvencét.

Prioritást élvez a sétaerdei kutyapark kiépítése (Fotó: Gergely Árpád)

Prioritást élvez a sétaerdei kutyapark kiépítése (Fotó: Gergely Árpád)

A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadott tervek szerint az építkezések megkezdése előtt ezeken a területeken biztosítani kell a csatlakozást a vízhálózatra a kutyaitatók kihelyezése miatt, amire már megvannak a feltételek. Emellett más követelményeknek is eleget kell majd tenni. A tervek szerint minden parknak legkevesebb hétszáz négyzetméter területen kell elhelyezkednie, amelyet legalább másfél méteres fa- vagy drótkerítéssel fognak elkeríteni. Ezekre a kerítésekre a gazdákra és kutyáikra vonatkozó magatartási szabályokat feltüntető táblákat akasztanak majd ki. Emellett olyan bejáratokat alakítanak ki, amelyek elősegítik az állatok egymáshoz való alkalmazkodását, amivel csökkenteni szeretnék a kutyák közötti esetleges incidensek számát és a kiszökések lehetőségét. A növényzet nélküli területekre facsemeték kerülnek, a higiénia fenntartása érdekében szemeteskukákat helyeznek el, és szükség szerint átépítik vagy kiterjesztik a közvilágítást. A felsoroltakon kívül padokat helyeznek el, és akadálypályát is kialakíthatnak.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyibe kerül majd ez a beruházás, a titkárságtól a következő választ kaptuk: „A tervdokumentáció feltételeivel összhangban alakul majd ki a beruházás területenkénti pontosabb értéke. Elsőbbséget élvez a sétaerdei és a Harcosok sorakozója település. A kutyaparkok kiépítése fázisokban fog zajlani, miután biztosítják a pénzeszközöket a városi önkormányzat költségvetéséből” – olvasható az illetékesektől kapott válaszban.

A titkárságtól érkezett levélben megemlítik, hogy több szempontból is fontos a kutyasétáltatók kiépítése, ugyanis a lakásban vagy udvar nélküli társasházban élő kutyatulajdonosok ennek köszönhetően szabadon futtathatják ebeiket a szabályozásoknak megfelelően, ugyanakkor a kutyáktól félő lakosok is zavartalanul sétálhatnak vagy kikapcsolódhatnak a zöldterületeken. A befektetésnek köszönhetően remélhetőleg fokozódik majd a lakosság biztonsága és kényelme, csökken az incidensek száma, és javul a parkok köztisztasága.