2024. április 18., csütörtök

Megállapodás a roaming szabályozásáról

A percdíj a nyugat-balkáni országok között nem haladhatja meg a 0,19 eurót, ígérik az államvezetés képviselői

Kevesebb mint egy hónap múlva írják alá az illetékesek a Nyugat–Balkán országai közötti regionális roaming-megállapodást. Az eddigi bejelentések értelmében 2021. július 1-től megszűnik a roaming-díj, azaz a térség országaiból extra költségek nélkül lehet majd telefonálni, idén július 1-től pedig 25 százalékkal csökken a roaming-tarifa.

Tatjana Matić, a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium államtitkára a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva megerősítette ezeket a híreket, hozzátéve, hogy a roaming-hívás díja nem haladhatja meg a 0,19 eurót, azaz a 22 dinárt. A megállapodásnak Szerbia, Montenegró, Bosznia–Hercegovina és Észak–Macedónia mellett Albánia és Koszovó is aláírója lesz, mondta Matić.

Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter nemrégiben szintén azt mondta, hogy a megállapodás tervezete szerint a roaming-hívás nem haladhatja meg a 0,19 eurós percdíjat, illetve a 0,06 eurós SMS-díjat üzenetenként, valamint az internethasználat esetében a 0,20 eurós megabájtonkénti adatköltséget. Ezek a változások egyelőre a Nyugat-Balkánt érintik, míg az Európai Unió országai felé az ez irányú tárgyalások még váratnak magukra, emelte ki Ljajić.