2024. április 20., szombat
KÖZTÁRSASÁGI FÖLDMÉRÉSTANI INTÉZET

A korrumpált szakszervezetiek rombolják az intézmények tekintélyét

Újabb közleményt adott ki a Köztársasági Földméréstani Intézet az alkalmazottak sztrájkja kapcsán. A kataszteri hivatal vezetősége leszögezi, hogy a szakszervezetek továbbra is visszaélnek a sztrájkjoggal, és hogy az emberi jogok megsértésével vádolják a Köztársasági Geodéziai Intézet vezetőségét.

„A sztrájkolók azt követelik, hogy azokban a szolgálatokban, ahol beszüntették a munkát, állítsuk üzembe a kataszter IT rendszerét, így azokkal az ügyekkel foglalkozhatnának, melyekkel ők akarnak, s akkor, amikor nekik megfelel” – állítja a Borko Drašković igazgató által aláírt közlemény, amely szerint a földméréstani intézet vezetősége a korrupciót illetően „kitart a zéró tolerancia elvének alkalmazása mellett, ezt pedig rendszerbeli megoldásokkal, az állami tisztviselők munkaköri rotációjával, vagyis a munkavállalók különböző posztokon történő, forgó rendszerű foglalkoztatásával, a munkafolyamatok teljes digitalizálásával és a nyilvános adatok elvének bevezetésével valósítja meg, amiért egyébként már nemzetközi elismerésekben is részesült”.

A kataszteri hivatal vezetősége úgyszintén közölte, hogy végrehajthatóvá vált az a határozat, mely szerint megszűnik Mirjana Jovanović sokéves szakszervezeti vezetőnek, a kataszteri hivatal niši alkalmazottjának a munkaviszonya. Jovanovićot hivatali hanyagság miatt nyolchavi elzárásra ítélte a bíróság, s ezt a döntést másodfokon is megerősítették.

A kataszter alkalmazottai, akik február 27-én másodszor is sztrájkba léptek, azt követelik, hogy bérüket a kormánnyal januárban kötött megállapodással összhangban fizessék ki.