2024. március 28., csütörtök

Két év múlva törlik a barangolási díjat

Tatjana Matić, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium államtitkára megerősítette: várható, hogy 2021. július 1-jére a régióban megszűnik az extra telefonköltség, azaz a roamingdíj ugyanakkora lesz, mintha belföldön használnánk a mobiltelefonunkat.

Nem egészen egy hónap múlva aláírják a nyugat-balkáni országok ezzel kapcsolatos, regionális megállapodását, aminek alapján már az idén július 1-jétől 25 százalékkal alacsonyabb lesz a roamingdíj.

„Szerbia már 2014-ben megállapodást írt alá Macedóniával, Montenegróval és Bosznia-Hercegovinával, úgyhogy mi már csökkentett áron telefonálhatunk, de továbbra is lefelé kell szorítani a percdíjat, nem lehet magasabb 0,19 eurónál, ami kb. 22 dinár. Tekintettel arra, hogy a terv szerint az újabb megállapodás Albániát és Koszovó egész területét is felöleli, pillanatnyilag még kérdéses a dátum. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy mit hoz maga a megállapodás” –

magyarázta Matić a közszolgálati televízió műsorában. Hozzátette, hogy a percdíj legnagyobb mértékű csökkentése éppen a megállapodás új aláíróira vonatkozik. Albánia esetében pl. most még 150 dinár a telefonhívás.

„Azt tervezzük, hogy 2021. július 1-jétől már egyáltalán ne legyen roamingdíj, vagyis hogy ugyanannyi legyen a telefonálási díj, mint itthon. S ez a dátum már nincs is olyan messze” – mondta Matić. A megállapodás aláírása valójában az első lépés afelé, hogy az Európai Unió országaiban is olcsóbban használhassuk a mobiltelefont. Mint az államtitkár mondta, a kezdeményezés a berlini folyamat része, annak lényege pedig a regionális együttműködés és a balkáni régió országainak közeledése az Európai Unióhoz. A roamingdíj fokozatos csökkentésén kívül e folyamat keretében más tervek is valóra válnak, pl. az információs biztonságra vonatkozó kezdeményezés.

Nem egész három hete Rasim Ljajić szakminiszter a Dnevni avaznak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a megállapodás szövege már elkészült, és várhatóan áprilisban kerül sor aláírására. Kiemelte, a megállapodás szerint a roaminghívás nem haladhatja meg a 0,19 eurós percdíjat, illetve a 0,06 eurós SMS-díjat, valamint internethasználat esetében a 0,20 eurós megabájtonkénti költséget.