2024. április 19., péntek

Összefognak a zentaiak

Jótékonysági koncertet és gyűjtést szerveznek az iskolai balesetben megsérült kisfiú és családja számára

Január derekán történt a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában az a sajnálatos eset, amikor egy kilencéves kisfiú, Olajos Krisztián leesett az első emeleti lépcső korlátjáról, és súlyos koponyasérülést szenvedett.

Segítsünk Krisztiánnak! (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Segítsünk Krisztiánnak! (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A fiút a mentők azonnal az újvidéki kórházba szállították, ahol napokon keresztül az intenzív osztályon tartották, majd többhetes kezelés következett, hogy mielőbb felépüljön annyira, hogy hazajöhessen, és családi környezetben gyógyulhasson. Krisztián már sokkal jobban van, viszont egész napos felügyeletet igényel, heti két-három alkalommal Újvidékre kell őt vinni orvoshoz, és rehabilitációra is szüksége lesz még. Édesanyja, Olajos Katalin azóta nem dolgozik, a kórházban töltött idő alatt is, és azóta is a fia mellett van. A rengeteg Újvidékre való utazás teljesen kimerítette az egyébként is szűkös családi kasszát, és bevételi forrásnak csupán az maradt, amit férje napszámból keres. Segítségért sehol sem kilincseltek, magától jött, mégpedig több irányból, mert sok együttérző, jóakaratú ember van.

Az egyik segítségnyújtási ötlet éppen zentai szerkesztőségünk kolléganőjétől, Polyák Hajnalkától származik. Hajnalka több jótékonysági esemény szervezésének volt már mozgatórugója, és úgy érezte, ebben az ügyben is lépnie kell. Társakat, segítőket keresett maga mellé, és talált is Varga Róbert, a zentai Mumus Experiment House of The Tississippi Blues klubhelyiségének képviselője és Milan Muškinja, a Vöröskereszt zentai szervezetének titkára személyében. Abban egyeztek meg, hogy április 13-án jótékonysági estet szerveznek a Tississippi Blues klubban (Zenta, Hajós utca 2.), ahol 21.30-tól a Jazz&Roll együttes lép majd fel. A koncerten a Vöröskereszt becsületkasszát helyez ki, amelybe mindenki annyi pénzt dob bele, amennyivel segíteni tudja a családot.

Az összefogás ötletét a kisfiú édesanyja és családja meglepődve fogadta, viszont nagyon örülnek a segítségnek. A napokban a koncert szervezői el is látogattak Olajosékhoz, megismerkedtek a kisfiúval és édesanyjával, valamint megbeszélték a részleteket is. Az anyuka elmondta, hogy nagyon jól fog jönni minden anyagi segítség, mert még hosszú utat kell bejárniuk kisfiuk gyógyulásáig.

– Krisztiánnak koponyatörése volt, valamint két bevérzésnek is fel kell szívódnia. Már jár-kel a házban, de nagyon gyenge, hamar elfárad, a jobb lábára még nem reagál úgy, ahogy kellene, egyik szemére a sérülés miatt egyelőre kettőt lát. Pszichiáterhez, gyógytornászhoz járunk, a jövő héten CT-re visszük, gyógyszereket szed, és a teljes gyógyulás akár két évig is eltarthat. Én vagyok vele egész nap, nem lehet egyedül hagyni, mert még rosszullétei vannak. Beszereztünk egy kerekesszéket is, így, ha a boltba kell elmennem, eltolom magammal, mert a férjem nincs itthon, napszámban van. Amíg főzök, addig a 13 éves lányom, Krisztina játszik a testvérével. Egyébként a gyermekeim öten vannak testvérek, és mindegyik nagyon szurkol Krisztiánnak. Ez a helyzet nagyon lesújt bennünket, próbára tesz mindannyiunkat, és most még úgy néz ki, hogy ebből a házból, ahol albérletben lakunk, április elsejéig ki kell költöznünk. A tulajdonos eladta, így már keressük a másik albérletet, de igazából nagyon kevés időnk van nézelődéssel foglalkozni, hiszen minden gondolatunk és cselekedetünk Krisztián körül forog – magyarázta az anyuka, aki azt is elmondta, hogy amikor hazajöttek a fiúval az egy hónapos kórházi kezelésről, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola minden épületétől kaptak pénzbeli segítséget, amiért végtelenül hálásak, ugyanakkor azért is nagyon hálásak, hogy gyűjtenek az ő megsegítésükre.

Aki nem tud elmenni az áprilisi jótékonysági koncertre, viszont szeretné segíteni a családot, az

Olajos Katalinnak az Intesa Bankban a 160-5800101148135-95-ös folyószámlájára utalhat pénzt. A Vöröskereszt egyébként a családnak segélycsomagot is ad, amelyben egyebek között mosópor és higiéniai dolgok vannak.

Beszélni kell a történtekről!

Urbán Zsuzsanna, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az iskola mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen feldolgozni a történteket Krisztián osztálytársainak.

– Szerencsére még tanítónőjük van, aki nagyon sok időt tölt velük, többet, mint amennyit egy osztályfőnök tudna, és alaposan átbeszélte velük a történteket. Rajta kívül pszichológus is beszélt az osztállyal, sőt az idősebb tanulókkal is. Úgy látjuk, hogy szerencsére senki nem szenvedett súlyos pszichés sérülést, de természetesen a pszichológus és a tanító néni a továbbiakban is a gyerekek rendelkezésére áll. A gyerekek mindent tudnak a társukról, az állapotáról, és ez megnyugvást jelent számukra. Tudják, hogy hogy van, valamennyien szurkolnak neki, és nagyon bíznak a társuk gyógyulásában.