2024. április 25., csütörtök

Fizika-kémia diáktábor Pacséron

A pacséri Moša Pijade Általános Iskolában pénteken kezdetét vette a XX. Fizika-kémia általános iskolai tehetséggondozó diáktábor, amelyre 19 helybeli, bácskossuthfalvi, krivajai, szabadkai és újvidéki diák jelentkezett.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

A tanintézmény szaktermében elsőként Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő üdvözölte a vendégeket. A rendezvényen köszöntőt mondott Muhi Béla, a GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom vezetője, aki a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületével együttműködve szervezi meg a tábort.

– Többfelé voltunk már Vajdaság-szerte a tehetséggondozó diáktáborunkkal, és valamennyi helyszínen az a célunk, hogy ott, illetve a környékben mozgósítsuk a tehetséges tanulókat és tanáraikat. Hogy van létjogosultsága ennek a rendezvénynek, ezt nem csak a 20. alkalommal is megrendezett összejövetelünk jelzi. Az is, hogy az egyik első táborunk a kishegyesi Kátai-tanyán zajlott, és több akkori résztvevőnk ma már okleveles kémikusként egyetemi tanárként vagy kutatókként tevékenykedik – mondta Muhi Béla.

A tehetséggondozó tábor helyi főszervezője Kanyó Anikó, a pacséri tanintézmény kémia szakos tanárnője bemutatta a diákoknak az előadókat, a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola tanárait, Perna Attilát és Varga Mónikát, akik középiskolás diákjaik, Másity Sonja és Tokity Dóra közreműködésével mutatják be az ismeretanyagot.

– Megismerkedhettek a fémekkel és nemfémekkel, a keményítőkkel és a cukrokkal, vagyis a szerves és a szervetlen kémiával. Szombaton izgalmas matematikai feladatok, fizikai-kémiai kísérletek várnak rátok. Meglátogatjuk a pacséri gyógyfürdőt, és igyekszünk kielemezni a vizét több szempontból is. Vasárnap sétát teszünk a faluban, helytörténeti-művészettörténeti előadás, istentisztelet-látogatás következik. Hétfőn kémia-fizika versenyen díjazott csantavéri diákok is csatlakoznak hozzánk, akikkel az illatszerekről, fűszerekről, azok hatásairól hallhattok – mondta el Kanyó Anikó. A tehetséggondozó diáktábor résztvevői oklevélben részesülnek, az ajándékkönyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodik. A diákokat kiválasztó és elkísérő tanárok is elismerést vehetnek át. A diáktábor főtámogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.