2024. április 26., péntek

A jubileumok és a változások éve

Tisztújító közgyűlést tartott a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület

A napokban tartott tisztújító közgyűlést a Feketics Művelődési Egyesület, s ezen igen jelentős változásokról döntöttek a résztvevők. Az egyik közülük, hogy ezentúl a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület nevet viselik. Az egyesület új elnöke Hajvert Lódi Andrea.

Sárközi István, az egyesület leköszönő elnöke úgy fogalmazott lapunknak, hogy 2019 a jubileumok és a változások éve az egyesület életében.

Harangozó Adél és Hajvert Lódi Andrea az egyesület új alelnöke és elnöke (Lakatos János felvétele)

Harangozó Adél és Hajvert Lódi Andrea az egyesület új alelnöke és elnöke (Lakatos János felvétele)

– Megemlékeztünk a Mári-napi szaladás 170. évfordulójáról, a bácsfeketehegyi magyar művelődési élet 150 éves, és az egyesületünk a jogutódokkal együtt a 150. születésnapjának megünneplésére készül. A Soma színtársulat 25 éves, és a Kultúrotthonban székelő Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szintén 25 éves. A jubileumokra készültünk, de 2019 a változás éve is lesz. Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy tagja lettem a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a kishegyesi önkormányzaton belül pedig a kultúrbizottság elnöki tisztjét látom el. Ez utóbbi posztom összeférhetetlen volt a művelődési elnöki tisztemmel, ezért lemondtam. Mint leköszönő elnök javaslatot tettem az új vezetőség összetételére, és minden nevet megindokoltam. Azt hiszem, hogy az új vezetőség is hasznára lesz a falunak – mondta Sárközi.

Az immár Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület néven futó szervezet új elnöke Hajvert Lódi Andrea, alelnöke Harangozó Adél, az ügyvezető Fehér Farkas Hajnalka, az egyesület gondnoka pedig Balog Zsolt. Az új elnökség tagja lett Pál Anikó, Kovács József és Ali István. Az új elnök, Hajvert Lódi Andrea elsőként arról számolt be, hogy az egyesület sokat köszönhet a két korábbi elnöknek.

– Az előző két elnöknek köszönhetően nagyon szépen megújultak a kulturális színterek: a színházterem és a Kultúrotthon. Sok mindent felújítottak, és van már gázfűtés is. Valójában most állnak készen az épületek arra, hogy folyamatosan tartalommal töltsük meg őket. Korábban a téli időszak a kényszerszünet időszaka volt, mint sok más vajdasági magyar művelődési egyesületnél. Most az év minden napján tartalommal lehet megtölteni ezeket a tereket. Ami eddig az egyesület prioritása volt, az itt működő szakosztályok, az továbbra is prioritás marad. De ezentúl szeretnénk olyan programokkal, eseményekkel bővíteni a tevékenységet, amik a jelenlegi helyzetben segítik a közösség összekovácsolását. Egy kicsit elmozdulunk a közösségépítés, -fejlesztés és az együtt gondolkodás irányába – mondta el az új elnök, majd arról is beszámolt, hogy a közgyűlésen korszerűsítették az alapszabályt.

– Volt egy nagyon általános leírás, amit az új alapszabályban bővítettünk és szakmaibb alapokra helyeztünk. Pontról pontra leírtunk mindent, ami a mai kor kívánalmainak megfelelően egy művelődési egyesület alapfeladatai közé tartozhat. Nagyon fontos, hogy a helytörténet is belekerült az egyesület nevébe és az alapszabályába is. A Sárközi Ferenc Tájmúzeum működése és szakmai felügyelete innentől kezdve az alapszabály része – számolt be Hajvert Lódi, majd arról is szólt, hogy az alapszabályban sok olyan tevékenységet a nevén neveztek, ami már eddig is az egyesület tevékenységei közé tartozott. Elmondása szerint fontos tevékenységi kör a szórványmagyarság segítése, amivel eddig is foglalkoztak, de a jövőben még komolyabb szintre szeretnék emelni. Ugyancsak hangsúlyt fektetnek a jelenleg külföldön tartózkodó bácsfeketehegyiekkel való kapcsolattartásra, a kunhegyesiekkel pedig szeretnék megerősíteni a kapcsolatot.