2024. április 24., szerda

Novak leváltotta az elnököt

A hivatásos férfi teniszezőket tömörítő szervezet (ATP) Indian Wells-i összejövetelén nem hosszabbították meg a 2014-ben megválasztott Chris Kermode elnök szerződését. A játékosok képviselői egyként Kermode maradása ellen szavaztak, akinek így a mandátuma az év végén lejár. A vitában senki sem tagadta, hogy Kermode-nak voltak jó húzásai is, például az új korosztály már kétszer is megtartott mestertornája és a jövőre rajtoló ATP-kupa, összességében azonban nem lehetnek elégedettek. A Novak Đoković vezette játékosbizottság így elérte célját, a világelső pedig arról nem kívánt véleményt mondani, hogy a kérdésben miért nem tárgyaltak a két hírességgel, Federerrel és Nadallal is. Novak szerint a svájci és a spanyol, ha bele kívántak volna szólni, megkereshették volna a bizottság vezetőségét, amelyre annak idején maguk is szavaztak, azt pedig nem hajlandó figyelembe venni, amit kizárólag a médiának nyilatkoztak.

A zöldasztalnál aratott győzelem után Novak ma a pályán is rajtol. Első ellenfele az Indian Wells-i 1000-es tornán a 25 éves és a ranglistán 128. amerikai Bjorn Fratangelo lesz, akivel egyetlen meccsét 2016-ban éppen e tornán vívta, és akkor is a 2. fordulóban három játszmában nyert. Novak azt a tornát megnyerte, a későbbi öt meccsen egyetlen játszmát sem veszített, és az volt egyelőre az utolsó diadala a kaliforniai sivatagban.

Ma kezdi pályafutása második Indian Wells-i versenyét Györe László is, aki tavaly az 1. fordulóban a veterán Tim Smyczektől kapott ki, most viszont a 30. kiemelt, és a 2. fordulóban a 27 éves és a ranglistán 88. (eddigi legjobbja a 70. hely) argentin Guido Andreozzival mérkőzik. A Buenos Aires-i játékos a múlt éjjel a fehérorosz Ilja Ivaska ellen csak idei második győzelmét aratta, és a tornára zsinórban öt elszenvedett vereséggel érkezett. Györe és a szintén a salakot kedvelő Andreozzi először játszanak, a győztes ellenfele pedig a 3. fordulóban az 5. helyen kiemelt dél-afrikai Kevin Anderson és a német Max Marterer meccsének továbbjutója lesz.

Az éjjel az 1. fordulóban Dušan Lajović a japán Taro Daniellel, Filip Krajinović pedig a kazah Mihail Kukuskinnal kezdett, míg Fucsovics Márton vasárnap a WawrinkaEvans mérkőzés győztesével indul.

A nőknél már sem Szerbiának, sem pedig Magyarországnak nem maradt képviselője. A múlt éjjel Babos Tímea ugyanúgy járt, mint egy nappal korábban Aleksandra Krunić, hisz súlyos vereséget szenvedett a kazah Julia Putincevától.