2024. április 25., csütörtök
MÁRCIUSI FILMBEMUTATÓK

Márciusi filmmazsolák

Március mindig is az Oscar-gálát követő dőzsölés kipihenéséről szólt. Ettől függetlenül igencsak bőségesnek ígérkezik a márciusi filmtermés. Rögtön a hónap első napján mutatják be Neil Jordan (Síró játék, Michael Collins, A Borgiák stb.) Greta című horror drámáját Isabelle Hupperttel a főszerepben, amely egy fiatal lány és egy idősebb nő közötti barátságról és annak következményeiről szól. Frances, a fiatal lány New York metrójában bóklászva egy táskára bukkan, amelyet visszavisz jogos tulajdonosának, Gretának, az excentrikus zongoratanárnőnek. Frances összebarátkozik az idős nővel. Idővel viszont kénytelen rájönni, hogy Greta életében nem minden az, aminek látszik.

Kicsit stílusosan, de a nők nemzetközi napján (Magyarországon egy nappal előbb) mutatják be a Marvel kapitány (Captain Marvel) című, Marvel képregény-univerzumban játszódó filmet. A történet a ’90-es években játszódik, amikor a fiatal Nick Fury rábukkan egy földönkívülinek hitt lányra, aki  a későbbiekben a Bosszúállók legerősebb tagjává válik.

A magyar filmszínházak úgyszintén 7-én mutatják be Szajki Péter Most van most című romantikus vígjátékát Tompos Kátya, Mohai Tamás, Básti Juli, Scherer Péter, Andai Kati, Elek Ferenc, Mészáros András, Kovács Lehel, Lovas Rozi, Zrinyi Gál Vince és László Zsolt főszereplésével. A film középpontjában Szilvi (Tompos Kátya) áll, aki hirtelen felindulásból lelép a saját esküvőjéről, és gyorsan beszáll egy épp arra járó taxiba. Mindegy mi az úti cél, csak minél messzebb az esküvőtől.

A magyar mozikban az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójának a hétvégéjén kezdik el vetíteni Szász Attila Apró mesék című romantikus történelmi thrillerét. A történet szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról. A Félvilág, A berni követ és az Örök tél alkotóinak új történelmi romantikus thrillere sok izgalmat, fordulatot és érzelmet ígér.

Matthew McConaughey csúnyán befürdött a legutóbbi, Vihar előtt című filmjével, amelyet már most az év egyik legrosszabb alkotásának titulálnak, s kétséges, hogy mekkora sikere lesz a Túltolva (The Beach Burn) című vígjátékának is. A film főhőse egy lázadó kábszeres, aki öntörvényűen éli az életét. McConaughey-nek ehhez Snoop Dogg amerikai hip-hop sztár asszisztál.

Tom Hanks a legendás Greyhound romboló kapitányaként tér vissza a filmvászonra. A brit királyi haditengerészet hadihajója a II. világháború alatt teherszállító konvojokat kísérve 1941 elején két olasz tengeralattjárót is elsüllyesztett, míg ugyanez az év májusában német bombázók elsüllyesztették Kréta szigeténél.

A hónap utolsó hétvégéjén mutatják be Disney Dumbó című családi fantáziafilmjét. Dumbó egy kis elefánt, aki a túl nagy fülei miatt nevetség tárgyává vált. A gondozója és gyermekei nagyon szeretik a kis elefántot, de a cirkuszigazgató meg akar tőle szabadulni addig, míg ki nem derül, hogy van egy különleges képessége, amiben persze a nagy üzletet látja.