2024. április 20., szombat

Robotot küldött maga helyett az orvos, hogy tudassa a betegével: a páciens haldoklik

A kaliforniai Fremontban elhunyt Ernest Quintana családja fel van háborodva, amiért az orvos nem személyesen közölte a beteggel a lehető legrosszabb hírt.

A 78 éves, tüdőbeteg Ernest Quintanához a fremonti kórházi szobájába begurult egy robot, majd annak a képernyőjén megjelent Quintana orvosa, aki közölte a férfival, hogy már csak napjai vannak hátra. A beteg a rákövetkező nap meghalt.

Az idős férfi családja tudta, hogy Quintanának már nincs sok ideje hátra, azonban a haldoklás tényének szokatlan módon való közlése felháborította a hozzátartozókat. "Ha szokásos híreket hozol, akkor ez rendben van, de ha el kell mondani, hogy nem maradt tüdőd, és morfiumot fogunk csepegtetni neked egészen addig, amíg meg nem halsz, akkor ezt egy ember tegye meg, és ne egy gép" - fogalmazott az elhunyt beteg lánya az Associated Pressnek.

A kórház nem kért elnézést a furcsának tűnő kommunikációért; kiemelték, hogy a videós vizitet minden esetben megelőzi a doktorral való személyes konzultáció is, és a robotos megoldás nem helyettesíti a szemtől-szembe kommunikációt. Ehhez képest az elhunyt férfi unokája azt állítja, hogy nem volt semmilyen megelőző, személyes párbeszéd a doktor és a páciense között. Annalisia Wilharm bent volt a nagyapja mellett, amikor egy ápoló benézett, és közölte, hogy mindjárt jön az orvos. Ekkor tolták be a robotot képrenyőjén a szakemberrel.

Steve Pantilat, a Kaliforniai Egyetem palliatív ellátással foglalkozó orvosa szerint azonban ezek a videós beszélgetések az orvos és a beteg között általában nagyon bizalmasak és barátságosak. "Nem számít, hogy tálaljuk a nagyon rossz híreket, mert azokat mindig szomorú és nehéz lesz hallani" - kommentelte az esetet.