2024. március 29., péntek

Drašković: A mai tiltakozást nem lehet összehasonlítani azzal, ami 1991. március 9-én történt

Vuk Drašković, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke ma kijelentette, a mára beharangozott tüntetést, valamint a Szerbiai Rádió és Televízió tervezett blokádját nem lehet összehasonlítani azokkal a tiltakozásokkal, amelyeket ő vezetett 28 évvel ezelőtt.

- Ne próbáljuk összehasonlítani azt, amit nem lehet összehasonlítani, akkor más idők voltak. Az akkori tiltakozásokat nem lehet megismételni, mások voltak az indítékok – mondta Drašković a Prva televíziónak. Hozzátette: 1991. március 9-én Dávid legyőzte Góliátot, mert a TV Bastilja (Belgrádi Televízió) egy ideig „elesett”.

Drašković úgy értékelte, hogy az alapvető különbség abban rejlik, hogy nincs többé az a „nagy ország”, amelyben akkora gyűlölet gyülemlett fel, mint soha addig. Szerinte az egyedüli hasonlóság abban mutatkozik, hogy Szerbia most is a nyugat és a kelet között egyensúlyoz.

- Október 5-e megölte március 9-ét, mert nem fordultunk a nyugat felé – magyarázta a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke, majd hozzátette: jelenleg abban az álomban ringatjuk magunkat, hogy Koszovót nem veszítettük el.

Dragoljub Mićunović, a Demokrata Párt egykori elnöke elmondta, ő is részt vett az 1991-ben szervezett tüntetéseken, de akkor az ellenzék erős lábakon állt, és tisztán megfogalmazták követeléseiket. Mićunović kijelentette az N1 televíziónak, hogy az ellenzék most nem számítható hitelesnek, és nincsenek olyan kapcsolataik, amelyeknek köszönhetően új politikát fogalmazhatnának meg.

-Akkoriban teljesen természetes volt, hogy azok akik elkezdték a harcot, folytatják és előre néznek, én is részt vettem akkor a tüntetéseken, 10 alkalommal verést kaptam, de mentünk tovább … Most vezetők nélkül maradtak, úgy tűnik minden a Szerbiáért Szövetségen keresztül van szervezve, de nyilvánvaló, hogy rossz a koordináció – mondta Mićunović - jelenti a Beta hírügynökség.