2024. március 29., péntek

Évi ötszáz köbméter fát lopnak el

Zenta községben szervezett falopás folyik – A rendőrség, a mezőőrszolgálat és a Tisza Mentőcsapat közösen lép fel az erdők védelmében

A zentai mezőőrszolgálat emberei a község csaknem 300 négyzetkilométert kitevő területét ellenőrzik napi rendszerességgel. Ilyenkor, télidőbe a falopások adják számukra a legtöbb munkát. Csak tavaly legalább 500 köbméter fát (terepi becslés) vágtak ki és loptak el a község erdeiből, parkjaiból, az út menti fasorokból. Nagy mennyiségben nem a szegények, a tüzelőre szorulók viszik a fát, hanem a szervezett bandák. A legalább fél tucat falopó csapat egyre jobb felszereléssel és egyre szemtelenebbül, már fényes nappal is viszi a fát. Vágják, ahol érik nagy tételben.

Kocsival, lóval a sáros terepen is hatékonyak a falopók (Gergely József felvétele)

Kocsival, lóval a sáros terepen is hatékonyak a falopók (Gergely József felvétele)

A zentai mezőőrszolgálat terepjáró gépkocsijával, a nyolc éve mezőőrként dolgozó Molnár Csikós Zsolttal, a szolgálat vezetőjével és a Tisza Mentőcsapat alapító tagjával, Baranyi Nándorral jártuk körbe a falopó csoportok által legkedveltebb erdőket. Útközben elmondták, hogy sikerült magasabb szintre emelni a mezőőrszolgálat és a rendőrség együttműködését, amihez hozzá jön a Tisza Mentőcsapat önkénteseinek a hathatós segítsége. Ennek eredményeként az elmúlt időszakban több falopó csapatot sikerült tetten érni, és a Népkert fáit tizedelő társaság is horogra akadt.

– A Népkertben nagyon sokáig kijátszottak minket. A népkerti játszótérre „civilben” lementem a gyerekkel, de közben figyeltem, hogy ki és merre mozog. Az embereim is készenlétben álltak, de nem voltak szem előtt. Többszöri próbálkozás után végre sikerül ezzel a módszerrel elkapni a park fáit módszeresen pusztító társaságot. A Népkertben nem engedjük meg még a gallyak gyűjtését sem, ott van a Tisza menti hullámtéri erdő, csak szólni kell a városháza kommunális osztályán és a száraz, karvastagságú tüzelőnek alkalmas ágakat viheti bárki – mondta Zsolt.

Molnár Csikós Zsolt nyolc év alatt kiismerte a falopókat, akik egyre szervezettebbek és szemtelenebbek, a termetes nyárfákra is szemet vetnek (Fotó:Gergely József, mezőőrszolgálat)

Molnár Csikós Zsolt nyolc év alatt kiismerte a falopókat, akik egyre szervezettebbek és szemtelenebbek, a termetes nyárfákra is szemet vetnek (Fotó:Gergely József, mezőőrszolgálat)

A hullámtéri erdőben a túlparti Szanád magasságában tekintélyes mennyiségű fát vágtak ki és vittek át a Tiszán a bánáti oldalra (Fotó:Gergely József, mezőőrszolgálat)

A hullámtéri erdőben a túlparti Szanád magasságában tekintélyes mennyiségű fát vágtak ki és vittek át a Tiszán a bánáti oldalra (Fotó:Gergely József, mezőőrszolgálat)

Az aljnövényzeten áttörve nagyjából Szanáddal átellenben kijutottunk a Tisza széléig, ahol néhány napja hatékony fairtást végeztek a folyó bánáti oldaláról csónakokkal érkező falopók. Tucatnyi 30–50 centiméter vastag fát vágtak ki a föld felett motorfűrésszel, de csak a törzset és a tíz centiméternél vastagabb ágakat vitték magukkal Bánátba. A Tisza töltése innen legalább kétszáz méterre van, a töltésről semmit sem lehet látni, hogy mi történik vízközelben. Sajnos a tolvajok gyors és hatékony munkát végeztek ezen a helyen, aminek a megakadályozása nagyon nehéz, mivel még rendszeres folyami őrjárat sincs a Tiszán.

– Sajnos a zentai rendőrállomásnak nincs rendőrségi motorcsónakja. Itt jövünk mi a képbe, a Tisza Mentőcsapat. Tavaly Remete Zoltán és Adžić Krisztián Róbert csapattagokkal végigjártuk a Tiszát. Zentához 28 kilométeres folyószakasz tartozik, kora tavasszal jól látni a vízről, hogy sok helyen szabályosan kiirtották a hullámtéri fákat, rendszeres a falopás. Ezért is kérték fel a mezőőröket, hogy a töltésen belüli erdőkben is járőrözzenek. Az itteni erdőknek három tulajdonosa is van, a DTD, a Vajdasági Erdők és a Vajdaság Vizei közvállalatok. Kevés a terepen az erdész és erdőőr, gyakorlatilag az lopja az tiszai erdőket, aki akarja.

A drámai helyzet megváltoztatására tettünk javaslatot, hogy a zentai rakpartnál építsenek ki egy kikötésre alkalmas dokkot, amit a rendőrség és a Tisza Mentőcsapat közösen használna. Innen a mentőcsapat gyors motorcsónakja bármikor bevethető. A Tisza vajdasági szakaszán évente több mint tízezer köbméter fát lopnak el, ha nem vagyunk jelen, ha nem járőrözünk rendszeresen, a helyzet tovább romlik, egyre kevesebb az erdő, pedig árvízvédelmi és természetvédelmi szempontból is meg kell őrizni a hullámtéri erdőinket – hangsúlyozta Baranyi Nándor.

Zsolt és Barnyi Nándor a Tisza Mentőcsapat motorcsónakjában. A zentai rendőrségnek sajnos nincs vízi járműve (Fotó:Gergely József, mezőőrszolgálat)

Zsolt és Barnyi Nándor a Tisza Mentőcsapat motorcsónakjában. A zentai rendőrségnek sajnos nincs vízi járműve (Fotó:Gergely József, mezőőrszolgálat)

Erdei felderítésen a Lada terepjáróval (Fotó:Gergely József, mezőőrszolgálat)

Erdei felderítésen a Lada terepjáróval (Fotó:Gergely József, mezőőrszolgálat)

GYEREKEKKEL VÁGATJÁK A FÁT

– A fatolvajok tudják, hogy fokoztuk az ellenőrzést, gyakrabban vagyunk jelen a kedvelt „vadászterületeiken”, ezért óvatosabbá váltak. Akció előtt szondázzák a terepet, tiszta-e a levegő, majd gyakran, például Bogaras környékén kiskorú gyerekekkel vágatják ki a fát, úgy gondolván, hogy őket úgysem lehet megbüntetni. A rendőrségnek azonban megvan a módszere a kiskorú elkövetők ügyének kezelésére is.

Amíg a tolvaj csapat dolgozik az erdőben, addig egyvalaki őrködik. Észrevettük például, hogy a Tisza töltése mentén itt-ott kidobott matracok vannak. Ezek nem véletlenül vannak pont ott, arra heveredik le az őrszem, onnan figyeli, hogy ki jár a töltés külső oldala mentén, és jön-e a mezőőr az úton. 

– Jogunk van igazoltatni, de nem veszélytelen egyedül a semmi közepén odamenni a falopókhoz. Okosan kell csinálni, a legjobb önvédelmi módszer, ha azonnal tudatára adom a tetten ért fát éppen kivágó vagy már szállító tolvajoknak, hogy a mobiltelefonommal videózom őket. Kép és hangfelvétel készül, ami bizonyító erejű. Voltak már nehéz pillanatok: én puszta kézzel, úgymond, a törvényt képviselem, miközben velem szemben baltával, fűrésszel meg husángokkal felszerelt falopók állnak.

Egy alkalommal már fenyegetőn közeledtek felém a tetten ért tolvajok, fegyvertelenül mást nem tudtam tenni, azt mondtam nekik, hogy élő adásba küldöm a Facebookra a készülő videofelvételt, amit nem lehet letörölni, mindenki látni fogja. Ezzel sikerült megállítani őket, még mielőtt rám támadtak volna.

Az idén, másfél hónap alatt tekintélyes mennyiségű fát koboztak el falopó bandáktól (Fotó:Gergely József, mezőőrszolgálat)

Az idén, másfél hónap alatt tekintélyes mennyiségű fát koboztak el falopó bandáktól (Fotó:Gergely József, mezőőrszolgálat)

Nem lenne nehéz végleg, vagy majdnem teljesen megállítani a bandák környezetromboló tevékenységét. Van hét-nyolc csoport, amelyek mindenre elszántak, bár jól szervezettek, de több emberrel, önkéntesekkel, a rendőrség bevonásával hiszem azt, hogy meg tudnánk állítani azokat is, akik autóval, lovas kocsival rendszeresen, nagy tételben viszik a fát és 20-25 euróért adják tovább köbméterét. Persze nem könnyű ott lenni, ahol éppen lopják a fát, nagy a terepünk. A zentai község mintegy 300 négyzetkilométer és itt Zentán egyedül vagyok, van még két kollégám, ők a falvak környékén járőröznek.

INGYEN TÜZELŐ GYŰJTHETŐ!

A tüzelőt nélkülözők több lehetőség közül választhatnak. Például a Tornyosi út mentén a Zenta táblától Felsőhegyig a községnek nincs pénze, hogy a kövesút mentét karbantartsa, a fák között sok a sarjhajtás, amit ki lehet, ki kell vágni, hogy mi, mezőőrök belássunk az út két oldalán húzódó mezőgazdasági parcellákra terménybetakarítás idején. Kiadjuk az út két oldalát, és egy személy karbantartja a tüzelőért.

Ugyanígy a réti csatornák mentén számos helyen lehet vágni a bokrokat, fákat, amiket amúgy is kivágnának csatornatisztítás alkalmával. A DTD irodájában kell jelentkezni, és nagyobb mennyiségű tüzelőt be lehet gyűjteni viszonylag rövid idő alatt. A hullámtéri erődben mindig van száraz tüzelő, csak kérni kell, jelentkezni, és máris vihető.

Akik száraz gallyat gyűjtenének, hívják a Molnár Cs. Zsoltot a 064/8725461-es telefonszámon, de azoknak a hívását is várja, akik illegális fakivágásokat, falopásokat észlelnek.