2024. április 25., csütörtök

A napkutatásról

A Topolyai Téli Estéken csillagászati témájú előadást hallhatott a közönség

A Topolyai Téli Esték történetében első alkalommal került sorra olyan előadás, amely témáját a csillagászat tudományából meríti.

Megtört a jég, a Téli Esték ötödik előadásának témája ugyanis a napkutatás volt. Dr. Vincze István csillagász érdekfeszítő előadás keretében ismertette meg a hallgatóságot a napkutatás módszereivel, illetve annak eredményeivel.

A Nap már ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. Számos kultúrában istenként tisztelték, és a tudomány fejlődésével egyre többet foglalkoztak a Nap mibenlétével. Tudjuk, hogy már Galilei is tanulmányozta, így az égitestről már nagyon korai megfigyelések is léteznek. Érdekesség, hogy már Galilei is felfigyelt a napfoltokra.

Az előadásból kiderült, hogy a napfoltok a Nap felszínén, vagyis a Földről látható fotoszférán keletkezett foltok, melyek színben jól elkülönülnek a környezetüktől. Az erős mágneses tér koncentrálódása következtében jönnek létre, a mágneses fluxussűrűség helyein. Északi és déli polaritásuk van. Megjelenési gyakoriságuk nem állandó.

Dr. Vincze előadásán szó esett a napkitörésekről is. Ezzel a fogalommal többször találkozhatunk, a napkitörések ugyanis számos dologért lehetnek felelősek, mint az erős sugárzás, műholdak, radarok meghibásodása, számítógépes rendszerek összeomlása, egészségügyi problémák, elektromos viharok. Ezenkívül a légkör elveszítheti az ózonréteg akár felét is, melynek következtében emelkedhet a bőrrákos megbetegedések száma. A napkitörés valójában három naptevékenység együttes jelentkezéséből áll. Ez az eruptív protuberancia, a koronakidobódás, valamint a fler. Az eruptív protuberancia során a nyugodt protuberanciák felgyorsulnak és elszállnak. A koronakidobódás során a napkorona egy darabja a bolygóközi térbe lökődik, a fler során pedig a naplégkör egy körülhatárolt része hirtelen erősen kifényesedik.

A napkutatásban különböző szűrőkön keresztül vizsgálják a Napot a szakemberek, és ebből számos dolgot megállapíthatnak. Vizsgálják a Nap légkörét, és a benne zajló jelenségeket, folyamatokat, csillagrendszerünk központi csillagának anyagát, halmazállapotát, valamint egyéb fizikai és vegyi tulajdonságait, mágneses erejét és a Földre gyakorolt hatásait.

A Topolyai Téli Esték következő, hatodik előadására március 12-én 18 órakor kerül sor a Művelődési Ház kiállítótermében. Ekkor dr. Silling Léda Vajdasági vásárok című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Március 19-én dr. Hevesi Krisztina lesz a Téli Esték vendége, aki Mi a cél ma: jó párkapcsolat vagy jó pár kapcsolat? címmel tart előadást. A 19-i előadást a nagy érdeklődésre való tekintettel valószínűleg a moziteremben tartják majd. A Téli Esték záró előadására március 26-án kerül sor. Ekkor Kristóf Veronika Sea Shepherd, az óceánok rendőrsége címmel tart előadást. A záró előadás rendhagyó módon 17 órakor kezdődik.