2024. március 28., csütörtök

Nő a foglalkoztatás Kúlán

A német Witzenmann vállalat gyárat épít Nyugat-Bácskában

Kúla község polgármestere, Damljan Miljanić és Michael Scheib, a Witzenmann GmbH vállalat  autóalkatrészgyártó részlegének igazgatója aláírta azt a vásárlást igazoló szerződést, amellyel a német fémipari gyár hathektáros földterületet vásárolt a kúlai ipari övezetben.

Michael Scheib és Damljan Miljanić (Fotó: Kozma Lívia)

Michael Scheib és Damljan Miljanić (Fotó: Kozma Lívia)

Kúlán a december 16-án megtartott előrehozott helyhatósági választás kampánya idején került nyilvánosságra először, hogy egy új, jelentős befektető érkezik a városba. Most ez valóra is vált és tovább bővülhet az ipari park, valamint ezzel egyidejűleg tovább növekedhet a foglalkoztatás Kúla község területén. A távozó és az újonnan megválasztott városi vezetés fő feladata új, jövedelmező munkahelyeket létrehozni, növelni a foglalkoztatottak számát, ami hosszabb távon pozitívan járul hozzá a polgárok és a családok anyagi helyzetének javulásához, mondta a polgármester a szerződés aláírása után.

A német nagyvállalat által, 37.800.000,00 dinárért megvásárolt hathektáros földterület,most került a befektetőhöz. Az elkövetkező években évente 100 új munkahelyet teremt majd a külföldi cég, a végső cél pedig 300 foglalkoztatott, a munka ütemétől függően. A földmunkálatok és a gyárcsarnok építése a hivatalos ügyintézés, papírmunka elvégzését követően azonnal megkezdődnek, és 2020 elején már a termelés is beindul az új termelési csarnokban.

Jelenleg már három vállalat gyárcsarnoka üzemel és foglalkoztat mintegy háromszáz dolgozót a Kúla irányából Verbász felé elterülő ipari parkban.

A Witzenmann cégcsoport 19 vezető országban tevékenykedik (Németország, Olaszország, Franciaország, Anglia, Japán…), és vezető szerepet tölt be a hajlékony fémtömlők és autóalkatrészek gyártásában.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.