2024. április 19., péntek

Közép-Bánátban nem megfelelő az ivóvíz

A minták 98 százaléka a vegyi és fizikai tulajdonságok ellenőrzésén bukott meg

A belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet 2018-ban Közép-Bánát területén 62 vízvezetéket és nyilvános kutat ellenőrzött. Öt városi vízvezetékből, 51 településen pedig utcai pumpás kutakból vettek vízmintát.

Az ivóvíz a bánátiak nagy problémája (Dávid Csilla illusztrációja)

Az ivóvíz a bánátiak nagy problémája (Dávid Csilla illusztrációja)

Az említett időszakban összesen 3641 vízmintát vizsgáltak meg, ebből 3576 esetben az ivóvíz fizikai sajátosságai és vegyi összetétele szempontjából nem felelt meg az előírásoknak. Magyarán, az ellenőrzött ivóvíznek a 98,2 százaléka nem megfelelő minőségű. Mikrobiológiai szempontból a helyzet már kedvezőbb: a megvizsgált 3563 minta 168, azaz 4,7 százalékával van gond.

Az öt közép-bánáti körzeti központ egy vízvezetéke sem felel meg a követelményeknek. Négy esetben, Nagybecskereken, Bégaszentgyörgyön, Magyarcsernyén és Törökbecsén az ivóvíz fizikai és kémiai tulajdonságával van baj, Szécsányban viszont nem felel meg az ivóvíz mikrobiológiai összetétele sem.

Közben Nagybecskereken tavaly december óta folyik a vízgyár próbaüzemeltetése, és azóta egymásnak ellentmondó vízelemzésekről hallani. A beruházó azt állítja, hogy az ivóvíz minősége megfelel minden követelménynek, egyes civil szervezetek és pártok viszont ennek az ellenkezőjét állítják. A korábbi bejelentések szerint a vízgyárat ebben a hónapban kellene  üzembe helyezni.