2024. április 25., csütörtök
MÁRCIUS 8-A MARGÓJÁRA

A nők a társadalmi változások hordozói

Szerbiában a nők kétszer több házimunkát végeznek, mint férfitársaik

A világon mintegy 740 millió nő él árnyékgazdaságban, ami miatt korlátozottak szociális jogaik, és sokszor jövedelemforrásuk is bizonytalan. Szerbiában a nők számára a legnagyobb gondot mindenekelőtt a szexuális bántalmazás okozza, illetve az, hogy sokszor ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést kapnak, mint férfitársaik – mutattak rá az ENSZ szerbiai képviselői.

Egy kis kedvesség mindennap kijárna (Dávid Csilla illusztrációja)

Egy kis kedvesség mindennap kijárna (Dávid Csilla illusztrációja)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerbiai képviseletének jelentése szerint a férfiakhoz képest 2,2-szer több olyan otthoni munkát végeznek el a nők, amiért fizetés nem jár. Azt is kimutatták, hogy minden második nő lelki, és minden harmadik testi bántalmazásnak van kitéve.

Seliana Nedera, az ENSZ szerbiai képviselője március 8-ára, a nemzetközi nőnapra való megemlékezés során kiemelte, a nemek egyenjogúsága az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok 2030-ig terjedő programjának egyik kulcsfontosságú témája, s egyben az Európai Unió alapértékeinek egyike. Éppen ezért szeretnék serkenteni az ország területén a nemi szempontból érzékeny társadalmi rendszerekbe történő beruházást, hogy ezáltal javítani lehessen a nemek egyenjogúságán is. Mint arra Nedera rámutatott, ennek érdekében a szerb kormánnyal együttműködve több projektumon keresztül igyekeznek javítani a legérzékenyebb kategóriába tartozó nők helyzetén.

Ennek érdekében projektumot indítottak a nők ellen elkövetett erőszak áldozatainak védelmére, hogy az áldozatok hatékony és gyors segítséget kaphassanak, valamint, hogy a megfelelő intézményektől is megkapják a támogatást, az elkövetők pedig méltó büntetésüket. A Svéd Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (SIDA) támogatásának köszönhetően 360 rendőrt képeztek ki arra, hogyan lépjenek fel családon belüli erőszak esetén, illetve 140 egészségügyi munkást tanítottak meg arra, miként nyújtsanak megfelelő segítséget az erőszakoskodók áldozatainak.

A nők foglalkoztatása is nehézségekbe ütközik, ezért az ENSZ a szerb kormánnyal együttműködve segítséget nyújtott abban is, hogy a jól jövedelmező IT szektorban nőket is  foglalkoztasson, hozzájárulva ezzel Szerbia digitális transzfomációjához. Így e célt szolgáló projektumon keresztül országszerte már 733 személy részesült IT képzésben. A tanfolyamok résztvevőinek 28 százaléka volt nő, és mintegy 20 százalékuk már munkába állt.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

Ugyanakkor külön programot valósítottak meg a roma nők foglalkoztatása kapcsán, illetve a fokozotta hátrányos helyzetben lévő, rokkantsággal élő nők esetében is, hiszen a még mindig jellemző sztereotípiák és előítéletek miatt ezek a nők nem tudják érvényesíteni alapvető jogaikat.

Dunja Mijatović, az Emberi Jogok Európa Tanácsának biztosa is arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemi egyenjogúság érdekében ki kell állni a nők egészségügyi és reproduktív jogainak védelméért. A reproduktív jog védelmében lehetővé kell tenni a nők számára az ehhez szükséges szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Mint rámutatott, a terhességmegszakítás lehetőségének elvetése és a lelkiismeretre való nyomásgyakorlás komoly nehézséget jelent azon nők számára, akik az efféle egészségyügyi beavatkozás mellett döntenek. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az egészségügyi eljárások során túl sok nő esik át az erőszak és a bántalmazás különböző fázisain, és gyakran megsértik méltóságukat is.

Zorana Mihajlović, a kormány nemek egyenjogúságával megbízott koordinációs testületének elnöke közleményében arra szólította fel a nőket, hogy ne adják fel a nemi egyenjogúságért folytatott harcot, hiszen a nők azok, akik a társadalom változásainak élharcosai kell hogy legyenek. Hozzátette, sajnos mély gyökeret vert társadalmunkban az a hozzáállás, hogy a nők ugyanazért a munkáért alacsonyabb fizetést kapnak férfitársaiknál, így ambícióik és céljaik is csorbulnak. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen mit ünnepelünk március 8-án. Hozzátette: a nőknek nem szabad feladniuk azt a harcot, amit több mint száz évvel ezelőtt a nemek egyenjogúsága érdekében más nők elkezdtek.