2024. április 16., kedd

Adományokkal segítik az Egészségház működését

A törökbecsei önkormányzat az intézmény felújítását is tervezi

Több mint 500 napja zárolták a törökbecsei Egészségház számláját, emiatt nagyon nehéz biztosítani a zavartalan ellátást az intézményben. Adóssága miatt nemrégiben egy rövid időre még a telefonokat is kikapcsolták. Ilyesmi nem először történt az Egészségházban, de most első ízben fordult elő az, hogy a 194-es segélyhívót sem lehetett tárcsázni egy fél napon át – a problémát egy ideiglenes telefonszámmal próbálták megoldani Törökbecsén.

A törökbecsei Egészségház hatalmas adóssággal küszködik (Fehér Rózsa felvétele)

A törökbecsei Egészségház hatalmas adóssággal küszködik (Fehér Rózsa felvétele)

Branko Svilengaćin alpolgármester szerint végre jó hírek is vannak az intézménnyel kapcsolatosan: a napokban több száz doboz gyógyszert és sebtapaszt kaptak ajándékba a törökbecseiek a Tartományi Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Titkárságról, és a hétvégén megkezdődik a kismamaiskola is, amelyet az Egészségház három erre a célra felszerelt termében tartanak meg. Az egészségügyi titkárság is segít az intézménynek, ők egy vesebetegeket dialízisre szállító járművet adományoznak a törökbecseieknek.

A törökbecsei önkormányzat a teljes épületet is fel szeretné újítani a szerbiai beruházási iroda támogatásával. A felújítási terveket készítő céggel január 23-án írták alá a szerződést, és várhatóan májusra el is készül a projektterv, amellyel már az Egészségház felújítására is lehet majd pályázni.

Svilengaćin állítása szerint hamarosan megoldódnak az Egészségház pénzügyi gondjai is.

– Az intézményben óriási adósságot örököltünk. Ezt az adósságot komoly kamatok terhelik és mivel emiatt zárolták az Egészségház számláját, ez megnehezíti a működését és nem tudunk fejleszteni sem. Az új egészségügyi törvénytervezet rendezi majd a miénkhez hasonló problémákat, és kiderül az is, hogy ki fizeti ki az ilyen adósságokat. Ha ez az önkormányzat kötelessége lesz, az megnehezíti a működésünket és lelassítja majd a beruházásokat. De ha így lesz, az azt is jelenti, hogy az Egészségházban pont kerül a gondok végére és javulnak az intézmény működési feltételei – jelentette ki Törökbecse alpolgármestere.

Legutóbb egyébként kedden reggel következett be némi „rövidzárlat” az Egészségházban: dr. Žarko Đorđević igazgató szerint ezúttal egy egyszerű műszaki probléma (vezetékes rövidzárlat) miatt nem volt egy napon át internet az intézményben.