2024. március 28., csütörtök

Szép tárgyak bemutatója

Szőttesek, hímzések, gyöngy ékszerek, fazekasmunkák és népviseleti darabok is láthatók Topolyán, a Művelődési Ház kiállítótermében, a péntekig megtekinthető, szemet gyönyörködtető kézműves alkotások tárlatán

Mint ismeretes, a Hagyományok Háza vajdasági hálózata tavaly megszervezte a népi iparművészeti alkotások Magyarországon kívüli minősítését. A zsűriztetésre 34 vajdasági alkotó 120 alkotása érkezett, amelyből 21 munkát mesterremeknek, 52-t míves terméknek, kilencet pedig ajándéktárgynak minősített. A zsűrizés minősített munkáit tekinthetjük meg most Topolyán, köztük két községbeli alkotó munkáit, a topolyai Ágoston Andreáét és a bajsai Szuhankó Ruzsenáét is.

A kiállítás kísérőrendezvényeként kedden két alsós osztály számára külön bemutatót és foglalkozást tartottak, melynek keretében a nemezelés technikájával is megismerkedhettek a tanulók. A foglalkozást Lévay Sofija vezette.

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében megtartották az első Farsangi Népzenei Találkozót is a hétvégén, melyre a házigazdákon kívül Bajsáról, Pacsérról, Gunarasról, Zentagunarasról, Bácskossuthfalváról, Kupuszináról érkeztek népzenei kórusok, zenekarok, szólisták. Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke elmondta, hogy ezek a találkozók azért nagyon fontosak és hasznosak, mert itt meg tudják hallgatni egymást a csoportok, utána pedig egy közös vacsora alkalmával tudnak még együtt énekelni, együtt szórakozni, kikapcsolódni.