2024. április 19., péntek

Tölgycsemetéket ültettek Topolyán

Újabb akció keretében fásították az izraelita temetőt

A topolyai izraelita temetőben már nem először zajlik faültetés. A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület nem először kísérli meg a faültetést ezen a helyen, ám az általuk elültetett fák nagy része eddig még mindig kipusztult. Néhány a szárazság miatt, a legtöbb viszont a temetőben történt fűnyírásnak esett áldozatul.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A napokban azonban újra megjelent a faültető csapat. Ezúttal az Arcus tagsága mellett a 33. Szent Gellért Cserkészcsapat vezetője és néhány tagja is megjelent.

– Három évvel ezelőtt a parkban gyűjtöttünk gesztenyét és makkot, amit nálam az udvarban elültettünk. Sajnos a gesztenyék közül egy sem maradt meg, de a tölgyfacsemetékből negyvennyolc példány maradt meg, és most ennek a javát hoztuk el, hogy elültessük. Ezeknek a fáknak az elültetésével kapcsolatban kerestem már korábban is az Arcus Környezetvédő Egyesületet, így csatlakoztunk ehhez a faültetési akcióhoz – ismertette az elültetett csemeték eredetét Kokrehel József.

A topolyai izraelita temetőben, valamint a temető mellett összesen huszonöt facsemetét ültettek el. Az Arcus Környezetvédő Egyesület aktív tagja, Suturović Edita azt is elmondta, hogy a fásítási akcióban őshonos fafajok kaptak elsőbbséget.

– Két évvel ezelőtt kezdtünk fákat ültetni ebben a temetőben. Egy fasor kialakítása volt a cél. Őshonos fafajok ültetésével próbálkoztunk, tölgyfákat és vadgesztenyéket ültettünk akkor. Azok közül sajnos nem sok maradt meg, így most újra próbálkozunk.

Bár a temető fallal van körülkerítve, a fákat kitörni ugyan nem tudják, de a kaszálás közben gyakran megsérül a fiatal fák kérge, ami olyan sérülés, ami a fa kipusztulásához, kiszáradásához vezet. Ennek elkerüléséhez pedig mindössze egy kis körültekintés és odafigyelés szükséges – mondta az aktivista.