2024. április 19., péntek

Hallgassunk a szervezetünkre!

Az orvos tanácsai időjárás-változások idejére

A téli hideget a hét elején hirtelen szokatlanul enyhe idő váltotta fel. Ma egy újabb melegfront érkezik tájainkra, helyenkénti csapadékkal. Az előrejelzések szerint hétfőn már egy hidegfront hoz többfokos lehűlést. A gyakori és hirtelen időjárás-változás sokunk szervezetét megviseli. Ezzel kapcsolatban dr. Živanka Tačićot, a Szabadkai Egészségház 1-es számú rendelőjének általános orvosát kérdeztük, aki több tanáccsal is szolgált.

A tavasz hírnökei a város központjában (Fotó: Patyi Szilárd)

A tavasz hírnökei a város központjában (Fotó: Patyi Szilárd)

– A téli időszak végén vagyunk, amikor gyakoriak az időjárás-változások. Napi szinten is markáns különbségeket észlelhetünk. A reggeli hőmérséklet igen alacsony, általában 0 és 4 Celsius-fok között alakul, míg a nap folyamán a hőmérséklet 16 fok fölé is felkúszik. Tehát több mint 10 fokos különbségről beszélünk egy napon belül. Ilyen változékony hőmérsékleti ingadozások megszokottak az évnek ebben az időszakában. Ez az időszak éppen ezért igen megterhelő lehet a krónikus megbetegedésekben szenvedők számára. Mindenekelőtt a szívbetegeknek, közülük is elsősorban az érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamint a tüdőbetegeknek – mondta el lapunknak az orvos.

A krónikus betegek számára a szakember a következő tanácsokkal szolgált:

– A krónikus megbetegedésben szenvedőknek azt tudom ajánlani, hogy tartsák magukat az orvosuk által előírt terápiához, és kerüljék a fizikai megterhelést. Az emberek most kezdenek neki a kerti munkáknak, és nagyon megterhelik magukat. Ez nem tesz nekik jót. Emellett az öltözködésre is ügyeljenek. Rétegesen öltözködjenek: ahogy a nap folyamán melegszik az idő, egyre több ruhától tudjanak megszabadulni. Ügyeljenek arra, hogy sok folyadékot vegyenek magukhoz. Ami az étkezést illeti, minél több főtt ételt fogyasszanak, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget egyenek. Ami nagyon fontos, hogy mindenki hallgasson a szervezetére, és viselkedjen ennek megfelelően. Ha érzik, hogy elfáradtak, akkor pihenjenek le, mert ez az időszak a tavaszi fáradtság ideje is, amikor az egészséges embereket is gyakran elkapja a fáradtság – tanácsolta Živanka Tačić.

Hozzátette, hogy a pszichológiai problémákkal küzdőket, a labilis idegzetűeket és a neurológiai betegeket is érzékenyen érinti az időjárás-változás, továbbá a szélütést elszenvedő betegek is a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Nekik is ugyanazt tanácsolta az orvos, mint a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy tartsák be az orvos által előírt terápiát.

Az időjárás-változás azonban nem csak a betegek szervezetét viseli meg.

Dr. Živanka Tačić (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Živanka Tačić (Fotó: Patyi Szilárd)

– Ebben az időszakban az egészséges embereknek is tüneteik vannak. Őket hívjuk meteoropatáknak. A szervezetük érzékenyebb a légköri változásokra, konkrétan a légnyomás- és a hőmérséklet-ingadozásra. A meteoropatáknak gyakran van fejfájásuk, sűrűn szenvednek álmatlanságban, ingerlékenyek és fáradtak. Nekik azt tanácsolom, hogy azokon a napokon, amikor nem érzik jól magukat, pihenjenek, és ne terheljék meg magukat sem fizikai, sem pszichikai értelemben. Ezek nem olyan tünetek, amelyek napokon keresztül tartanak. Egy-két nap után már jobban fogják érezni magukat. Az egészséges személyekre is ugyanaz érvényes, amit a krónikus betegeknél is elmondtam, hogy sok folyadékot vegyenek magukhoz, és fogyasszanak sok gyümölcsöt. Főtt ételeket, és ne gyors ételeket egyenek. Olyan ételeket fogyasszanak ebben az időszakban, amilyeneket a nagymamáink főztek annak idején, például húslevest – magyarázta a szakember.

Živanka Tačić többször hangsúlyozta a folyadék bevitelének fontosságát. Elmondta, hogy a víz fogyasztásánál nem szabad megvárni, hogy szomjúságot érezzünk. Rendszeresen kis mennyiségben igyunk vizet. Az orvos elmondása szerint szervezetünkben a vízhiányt az agyunk szenvedi el. Ilyenkor csökken a koncentráció, és aluszékonyság lép fel. Különösen a gyermekeknél kell odafigyelni a rendszeres folyadékbevitelre, mert ők sokat mozognak, és gyorsan fellépnek a kiszáradás jelei.