2024. március 29., péntek
ADAI SZARVAS GÁBOR KÖNYVTÁR

Varázslatos kisképek sokasága

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár galériájában kedden nyílt meg a VI. Kisképek Nemzetközi Kiállítása, amelyet kétévente szervez meg a Szabadkai Képzőművészek, Iparművészek és Formatervezők Egyesülete.

Boros György és Barna Kolozsi Valéria a kiállításmegnyitón (Csincsik Zsolt felvétele)

Boros György és Barna Kolozsi Valéria a kiállításmegnyitón (Csincsik Zsolt felvétele)

A rendezvényt Barna Kolozsi Valéria szobrászművész, az adai könyvtár igazgatója nyitotta meg, aki a 88 alkotó által készített kisképek tartalmi sokaságát és technikai változatosságát dicsérte, valamint a kiállítás nemzetköziségét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az alkotások különféle képzőművészeti technikával készültek, a rajztól a grafikai nyomtatványokon, az akvarellen, az akrilfestészeten át a digitális grafikáig.

A megnyitón Boros György szabadkai képzőművész, a rendezvény megálmodója közölte, hogy a tárlaton 15×15 centiméter nagyságú képek szerepelnek. Ennek az oka, hogy a kisképeket könnyebb átszállítani az államhatáron, miután a biennálén európai és dél-amerikai képző- és iparművészek munkái láthatók. Megjegyezte, hogy az idei kiállítás különbözik az előbbiektől, mivel ezúttal díjazták is az alkotásokat. A fődíjat az olaszországi Miranda Marcella grafikus kapta, ugyanakkor képzőművészeti áganként is díjazták a legjobb alkotásokat, így a festményeket, a rajzokat, a grafikákat, a számítástechnikai alkotásokat és a fotográfiákat. A tárlat különlegessége továbbá az is, hogy az előző kiállításon bemutatott alkotások egy részét berámázva szintén bemutatták a tárlaton. A kiállításnak van helyi vonatkozása, az alkotások között látható az adai származású képzőművész, Ágoston Gabriella több munkája is.

A kisképek kiállítása március 14-éig tekinthető meg Adán a Szarvas Gábor Könyvtár galériájában.