2024. április 24., szerda

Györe elégedett lehet a sorsolással

Györe László, aki két hete Rióban első ATP-serlegét nyerte, és ezáltal a ranglista élcsoportjába kapaszkodott fel, majd szabadkártyát is kapott az Indian Wells-i tornára, elégedett lehet az idény első 1000-es bajnokságának sorsolásával. Györe a 30. kiemelt, így erőnyerő a rajton, a második fordulóban pedig a ranglistán 95. fehérorosz Ilja Ivaska és a 88. helyezett argentin Guido Andreozzi meccsének továbbjutójával találkozik. Noha az utolsók között jutottak táblára, egyikük sem lebecsülendő ellenfél. Az argentinnal még nem játszott, Ivaskának pedig visszavághatna a tavaly Marseille-ben elszenvedett vereségért. Ha sikerül először meccset nyerni az 1000-es tornákon, Györe a 3. fordulóban az utóbbi hetekben sérüléssel bajlódó 6. kiemelt dél-afrikai Kevin Andersonnal találkozik.

Sokkal keményebb sorsolás jutott az 1000-es tornákon szintén először kiemelt magyar Fucsovics Mártonnak. Ő is erőnyerő az 1. fordulóban, azután azonban a svájci válogatott, előbb Stan Wawrinka, azután Roger Federer következhet.

Az Australian Open megnyerése után először szereplő világelső Novak Đoković a hatodik sivatagi serlege felé vezető úton a 2. fordulóban két selejtezős meccsének győztesével játszik, majd a váratlan dubaji bajnok, a kiismerhetetlen ausztrál Nick Kyrgios következik, feltéve, ha az nyer a francia Herbert vagy a német Kohlschreiber ellen. Az ausztrál azon ritka játékosok egyike, akiknek pozitív a mérlegük Novakkal szemben. Mindkétszer a szerb pályájának hullámvölgyében, 2017 tavaszán Acapulcóban és éppen Indian Wellsben játszottak, s Kyrgios két játszmában nyert. Ha sikerül visszavágni, a nyolcaddöntőben Cecchinato vagy Monfils, a negyeddöntőben Thiem vagy Ćorić, az elődöntőre pedig a veterán Anderson és Bautista vagy a fiatal A. Zverev, Cicipasz és De Minaur, kisebb meglepetés esetén Miloš Raonić a választék.

Az alsó ágon Nadal–Federer elődöntő lehetséges, a spanyol előbb például Medvegyevvel és Isnerrel, a svájci pedig Fogninival és Nisikorival vagy Čilićtyel találkozhat. Utóbbi lehet Dušan Lajović ellenfele a 2. fordulóban, ha a rajton legyőzi a tavaly Đokovićot verő japán Taro Danielt.

Még két szerbiainak van esélye a táblára jutásra. Filip Krajinović a selejtező rajtján könnyen nyert az indiai Ramkumar Ramanthan ellen, és az éjjel a litván Ričardas Berankisszal játszott, akivel 0:3 a mérlege, míg Miomir Kecmanović az olasz Luca Vannit verte, és a feljutásért az alig ismert, de a télen challengert is nyerő, a ranglistán 217. amerikai Markos David Giron volt az ellenfele.

A női torna az éjjel kezdődött, Aleksandra Krunić első ellenfele az amerikai tini, Amanda Anisimova, Babos Tímeáé pedig a kazah Julia Putinceva.