2024. április 25., csütörtök

A Palacsintás király Muzslyán

A Rákóczi Szövetség Mozgó Mozija a bánáti szórványtelepüléseket járja

Igazi közösségi élményben volt része tegnap délután a muzslyai óvodásoknak és alsósoknak. A Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében ugyanis szüleikkel együtt egy mozielőadáson vehettek részt a helybeli Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. A gyerekek a Palacsintás király című filmet tekinthették meg, magas szintű műszaki kivitelezésben.
A gyerekeket és szüleiket De Negri Ibolya, Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte.
– Az MNT és a Rákóczi Szövetség közös programja, a Mozgó Mozi, először kerül megrendezésre. A Rákóczi Szövetség egy nemzetben gondolkodik, és nagyon fontos, hogy az egész Kárpát-medence területén odafigyel a magyar gyerekekre, a magyar családokra. Ennek kapcsán kerül megrendezésre a Mozgó Mozi itt, a szórványban. Hiszen egy moziélményben szeretnénk részesíteni a gyerekeket és a szüleiket is, annak érdekében, hogy közösségi élmény legyen. Ezáltal szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy magyar gyerekek magyar közösségben érzik magukat jól, és magyar anyanyelven magyar kultúrát, magyar iskolában tanuljanak. Tehát mindenképp arra szeretnénk ösztönözni ezzel a programmal is a szülőket, hogy a magyar gyerekek magyar iskolába induljanak. Ugyanakkor ma indítjuk útjára a Vackor programot is, amely valójába beiskolázási program. Ez is most indul el, és ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet, és ösztönözni a szülőket a magyar oktatás fontosságára. A Rákóczi Szövetség nagyon sok támogatást nyújt mind a szórványmagyarság, mind a tömbmagyarság számára is. Télen kaptak a gyerekek egy nagyon szép ajándékkönyvet, most itt van a Mozgó Mozi, és amikor beiratkoznak az iskolába, akkor szép iskolatáskát kapnak, szeptemberben pedig egy ösztöndíj is vár rájuk.
Mint Rice Májer Klementina tanító néni mondja, Muzslyán a fiatalabb korosztálynak nem volt alkalma arra, hogy moziba mehessen, ezért a szülők és a gyerekek is egyaránt örültek a lehetőségnek.
A Mozgó Mozi több vajdasági településre is eljut. Ma Tordán és Magyarcsernyén lesz filmbemutató.