2024. április 25., csütörtök

Szerb–orosz vagongyár épülhet

Oroszország növelné a szerbiai termékek behozatalát

Jurij Boriszovval, az orosz kormány alelnökével tárgyalt ma Belgrádban Aleksandar Vučić államfő. A felek elsősorban az energetika, az ipari termelés és az infrastruktúra kapcsán folytattak beszélgetést. Boriszov nemcsak az orosz kormány alelnöke, hanem a szerb–orosz gazdasági, kereskedelmi és tudományos együttműködési bizottság társelnöke.

Aleksandar Vučić elégedettségének adott hangot a Szerbia és az Oroszország közötti eddigi együttműködés eredményeivel kapcsolatban. Értékelése szerint elsősorban a vasúti infrastruktúra, az energetika és a gépipar területén kiemelkedőek az eredmények. Szerbia érdekelt a szerb–orosz vagongyár megnyitásában – tette hozzá a szerb államfő a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint. Vučić emellett megismételte, hogy fontosnak tartja a Török Áramlat nemzetközi gázvezeték kiépítését, valamint a szerbiai termékek értékesítését Oroszországban.

Boriszov tolmácsolta Vlagyimir Putyin orosz államfő üdvözletét Vučićnak, kiemelvén, hogy az orosz elnök nem régi szerbiai látogatása során érdemben mélyültek el a két ország közötti kapcsolatok. Oroszország abban érdekelt, hogy növekedjen a szerbiai termékek importja, de az idegenforgalmi együttműködésben is hatalmas lehetőséget lát – emelte ki Boriszov.

A találkozón részt vett Ivica Dačić külügyminiszter, Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Rasim Ljajić kereskedelmi és idegenforgalmi tárcavezető, Aleksandar Antić bányaügyi és energetikai miniszter, valamint Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter is.