2024. március 28., csütörtök

Mások között

UNTER ANDEREN – Mások között címmel holnap délután 6 órakor a Péterváradi várban lévő, központi múzeumi épületben kiállítás nyílik.

Hatvan portréhoz kötődő 60 mesét mutatnak be megálmodói, a Duna-menti svábokról szólnak a történetek, akik ma Kelet-Európában élnek. A városi Múzeum 2000 óta együttműködik a Duna-menti svábok központi, Ulmban székelő múzeumával. Az újvidéki kiállítás a most Romániában, Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában élő svábok életéről szól. A második világháború előtt Bánátban és Bácskában, pontosabban a Budapest és Belgrád közötti területen másfél milliónál is több német élt, számuk ma a felsorolt országokban összesen sem haladja meg a 164 ezret. A számok azonban nem mérvadóak, ugyanis sokan közülük, a vegyes házasságokban születettek más nemzetiségűnek vallják magukat…

A kiállítást Olja Maglovski, a múzeum igazgató-helyettese, dr. Ózer Ágnes muzeológus és Dalibor Rožić, az önkormányzat művelődési ügyekkel megbízott tagja nyitja meg. Jelen lesz az említett, ulmi múzeum igazgatója és Günter Czisch, a német város polgármestere is.

Aleksandar Dujin dzseszzenész és az ulmi polgármester pénteken, március 8-án annak jegyében koncerteznek a városházán, hogy Ulm és Újvidék között egyre szorosabb a kapcsolat.