2024. április 19., péntek

Büszke a múltjára, és előretekint

Ma Magvető-élőújság Bácskossuthfalván

Bácskossuthfalva a vidékünket sújtó minden kihívás ellenére igyekszik fennmaradni és fejlődni. A falu vállalatai, intézményei, civil szervezetei, kezdeményező magánszemélyei visznek színt a mindennapokba, mozgatják meg a legendásan kemény, konok embereket.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Jelenleg készülnek a március 15-ei ünnepségre, a tavaszi kézműves kiállításra, májusban falunapot ünnepelnek, nyár végén szüreti napokat, decemberben pedig falukarácsonyt. A falubelieknek mindig is volt határozott véleményük a világ sodrásáról, és nem bántak-bánnak kesztyűs kézzel egymással sem. Ebben a közegben kihívás a helyi közösség élén állni, ugyanakkor megtorpanni nem lehet – vallja Seffer Attila, a falu tanácselnöke.

– A faluban hosszabb szakaszon még lerakódással teli azbesztcsövekből tevődik össze az ivóvizes hálózat, mintegy 6 kilométeres rész lecserélésére készítettük el a tervdokumentációt. A múlt évben sikerült korszerűsíteni az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központ, illetve a Művelődési Ház fűtésrendszerét, továbbá a helyi közösség hozzájárult az Id. Kovács Gyula Általános Iskola vizesgócainak sürgős felújításához is. Tavaly a helyi közösség vásárolt egy 8+1 személyes mikrobuszt, mivel a régi már kritikus állapotba került, a gépjárművet főleg civil és sportszervezetek használják. Furattunk egy 96 méter mély ivóvízkutat – nyilatkozta a tanácselnök, aki ismertette azt is, hogy tavaly 5, az idén 9 felsőfokú hallgató részesült a helyi közösség hagyományos ösztöndíjában. A pénzt a helyi járulékból biztosítják.

– Megtörtént az I. világháborús emlékmű és a szoborpark felújítása, magyarországi pályázati pénzekből tudtunk megvalósítani. A múlt évben is folytattuk a fásítási programunkat, ez azt jelenti, hogy azok a polgárok, akik előzetesen jelentkeztek a helyi közösségben, többféle fát igényelhettek ingyen. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával felújítottuk a központban helyet kapott játszóteret, illetve a halastó keleti részén, a Felső-Roglatica határa melletti szántóföldek közelében kialakítottunk egy zúzott köves határutat – emelte ki a múlt évi mozzanatokkal kapcsolatban Seffer, és elárulta azt is, hogy a helyi közösség anyagi lehetőségeiből még el tudták korábban készíteni a REKI egykori olimpiai medencéjének helyére tervezett két medence tervdokumentációját.

– Jelenleg zajlik a falu és a környék új benzinkútjának a kiépítése. A helyi közösség és magánvállalkozók közreműködésével további öt játszótéri elem készül. Az egész falu területén kátyúzást irányoztunk elő. Reményeink szerint sikerrel járunk a Nagyberuházási Alap pályázatán, és megvalósíthatjuk a korábban megterveztetett, 6 km-re vonatkozó ivóvízhálózat cseréjét. Lakossági indítványra megindítottuk az Ongai völgy vízelvezető rendszerére vonatkozó tervdokumentáció kidolgozását – részletezte Seffer, illetve azt is elmondta, hogy felújítják a kerékpárút közvilágítását a falu határáig, Pacsér irányába.

További fejlesztéseket terveznek a rekreációs központban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

További fejlesztéseket terveznek a rekreációs központban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A téli időszakra előre tervezünk, olyan gumis hótúró deszkákat rendeltünk meg, amik nem károsítják az aszfaltutakat. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával az idén felújítjuk az óvodát, világítótesteket, nyílászárókat cserélünk majd le, illetve a központi fűtés kazánját is. Emellett a könyvtárnak, a Teleháznak, illetve a Moravicai Értelmiségi Fórumnak is helyet adó székház felújítására is ígéretet kaptunk – nyilatkozta a tanácselnök.

A településen jelenleg is azon munkálkodnak, hogy az idegenforgalomnak és a köréje épülő pályázatoknak köszönhetően hogyan tudják biztosítani a falu lakosságának a jövőjét. A tanácselnök elárulta azt is, hogy az utóbbi időben jelentősen megnyirbálták a kistelepülések önrendelkezési jogait. Bácskossuthfalvának mindeddig szerencséje volt, hogy a topolyai községi önkormányzattal sikeresen együtt tudott működni, s ebben a pozitív légkörben reménykednek a jövőben is.

A Magvető ma Bácskossuthfalván

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közös szervezésében mezőgazdasági lakossági fórummal egybekötött Magyar Szó-élőújságot tartunk ma 18 órai kezdettel Bácskossuthfalván, az ECHO Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban. Az összejövetelen bemutatkozik a 75 éves Magyar Szó és mezőgazdasági melléklete, a Magvető. Jelen lesz Fremond Árpád köztársasági képviselő, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes és Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap vezérigazgató-helyettese. A vendégek az aktuális mezőgazdasági pályázatokról és a kötelező gazdasági bejegyzésekről beszélnek.

Nyitókép: Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana