2024. március 28., csütörtök

Babalátogatóban Gordán Dorinánál

Adán köszöntötték a község idei első újszülöttjét – Ada községben 2018-ban 117 kisgyerek született

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége (Vancsesz), az adai Tűzsziget Tisza Menti Nagycsaládos-egyesület és a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetői a minap Adán meglátogatták a 2018-as esztendő első községi újszülöttjét, Gordán Dorinát és családját, akiket ajándékcsomaggal is köszöntöttek.

A Gordán család Velez Teodórával, Krizsán Vilmossal és Győri Erzsébettel (Csincsik Zsolt felvétele)

A Gordán család Velez Teodórával, Krizsán Vilmossal és Győri Erzsébettel (Csincsik Zsolt felvétele)

A kislány január 4-én 10 óra 5 perckor látta meg a napvilágot a zentai kórházban 2,89 kilogrammal és 47 centiméterrel, Gordán Tamás és Gordán Hodik Karolina második gyermekeként. A házaspár elsőszülött gyermeke, Tamás hatéves. A férfi az építőiparban dolgozik, a nő jelenleg munkanélküli és főállású édesanya. Gordán Hodik Karolina elmondta, hogy 2013-ban házasodtak össze, két gyermeket terveztek, és teljesült is az álmuk, hiszen egy kisfiuk és egy kislányuk született. Az édesanyától megtudtuk, a gyerekek az elmúlt két hétben betegek voltak, ami a babát kizökkentette a megszokott napirendből. Egyébként a kislány rendesen szopik és gyarapszik, többet is szed magára a kelleténél. A korához képes elég nagy a súlya, és szépen növekszik. Mostanság éjszakánként 4–6 órát is átalszik egyhuzamban, napközben viszont változó a helyzet a baba kedélyállapotától függően.

Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke a babalátogató alkalmával elmondta, hogy a szövetség már nyolcadik alkalommal szervezi meg közösen a helyi nagycsaládos-egyesülettel és a Vöröskereszttel az esztendő első újszülöttének köszöntését Ada községben.

– Ezek a találkozások a fiatal szülőkkel jelzésértékűek, hiszen felhívjuk a közvélemény figyelmét a gyermekvállalás fontosságára, a gyermeknevelés helyes irányaira. A találkozások számunkra azért fontosak, mert lehetőséget kínálnak arra, hogy elbeszélgessünk a szülőkkel, hiszen ahol pici gyermek van, ott még a gyermeknevelés kezdetén tartanak. Megkérdezzük, hogy hány gyereket szeretnének vállalni. Ez része a programunknak. A babalátogatásokkor megismertetjük a szülőkkel, hogy mivel foglalkozik a nagycsaládos-egyesület, milyen programokat valósít meg, mi a működésének a célja. Többször előfordult már, hogy kapcsolatban maradtunk, és különféle információkkal láttuk el a szülőket, akik közül egyesek beléptek az egyesületbe is – magyarázta Krizsán Vilmos.

– Ada községben az elmúlt évben 117 gyermek született, ami az utóbbi öt évet nézve a második legrosszabb eredmény. 2014-ben 130 gyermek született, 2015-ben 113 újszülött látta meg a napvilágot, 2016-ban 121 csemete, 2017-ben pedig 135 kisgyerek, ami megmagyarázhatatlan kiugrás a nőgyógyászoknak is. 2018-ban 117 gyerek született, ami még mindig egy elfogadható szám, ismerve a körülményeket, valamint azt, hogy hány fiatal távozott külföldre. A Vancsesz számára ez olyan jelzés, amely azt bizonyítja, hogy a fiatalok vállalják a gyermekeket. Talán nem is lenne nagyobb gond, ha anyagi téren jobb lenne a helyzet, valamint ha a fiatalok biztonságban érezhetnék magukat, és tudnák, hogy a családtámogatási intézkedések hosszú távra szólnak. Megjelent a vajdasági kormány határozata, amely szerint a harmadik gyermek után 10 éven keresztül 15 000 dinárt fizetnek havonta. Ez jó intézkedéseknek tűnik, és reméljük, hogy valóban hosszú távra szól! A Vancsesz egy átfogóbb és sokoldalúbb támogatási rendszer kidolgozását szorgalmazza, amely tényleg hosszú távra szól, és nem csak a harmadik gyereket jutalmazza. Fontos, hogy a családok vállalják a harmadik gyereket, ugyanakkor az is, hogy az első, a második és a negyedik gyermek megszülessen, és olyan támogatásban részesítsük a szülőket, hogy ne legyen számukra hátrány a gyermekvállalás – nyilatkozta Krizsán Vilmos.