2024. április 19., péntek
U23-AS BIRKÓZÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK

Nagy Szebasztián döntős!

A magyarkanizsai fiatalember a fináléban orosszal találkozik – Kolompárnak a kezében volt a bronzmeccs

A székvárosban zajló U23-as birkózó-Európa-bajnokság második kötöttfogású napja is Kolompár Szebasztiánnal (55 kg) kezdődött, hiszen a felsőhegyi fiú a vigaszágra került, ahol a moldovai Deleanu volt az ellenfele. A két, nagyjából egyforma képességű ellenfél küzdelmében előbb a moldovai került előnybe, mert parterre-ből megpörgette Szebit, ám a második menetben ugyanez történt, csak ellentétes szemszögből, mert Kolompár is megforgatta ellenfelét, s 3:3-nál ő volt a nyerő. Egy perc volt még hátra, már az autóbusszal érkezett zentai és magyarkanizsai szurkolók is azt gondolhatták, meglesz ez, de ekkor a moldovai kétszer kitolta Szebit, akinek már nem volt válasza erre, így elúszott a bronzmeccs. Egy pillanat figyelmetlenség. Ennyin múlott, hogy Kolompár az éremért küzdjön. Nem tudni, ezen miként lehet javítani, de az erőnléten még bőven van mit…

Az elődöntőben Nagy Szebasztián (balról) látványos válldobással „repítette el” a románt (Ótos Annabella felvétele)

Az elődöntőben Nagy Szebasztián (balról) látványos válldobással „repítette el” a románt (Ótos Annabella felvétele)

Edzői pályafutásom során ilyet még nem láttam – nyilatkozta hétfőn csalódottan Sztojan Dobrev, a válogatott edzője a 130 kg-os Boban Živanović „produkciója” kapcsán, aki 7:0-s vezetést engedett ki a kezéből a romániai színekben versenyző Berei István ellen, aki mindezek után úgy lehajtotta a belgrádit, hogy az az 5. perc elején feladta. Boban szerencséje, hogy Pista óriási csatában, 4:3-ra legyőzte az orosz Agakanovot, és a döntőbe került, így Živanović vigaszág nélkül küzdhetett meg a bronzért.

Tegnap rajtolt a szerb válogatott „nagyágyúja”, Nagy Szebasztián (67 kg). Már az első körben nem volt kellemes ellenfele, de Szebasztián az egyik esélyeshez méltóan mindjárt lerohanta a bolgár Nesztarovot, s bár szőnyegről nem tudott ellene pontot szerezni, megtette azt állásból, mert befogta a derekát, s sikerült a földre vinnie. Mint kiderült, ez az előny (3:0) elég is lett a végéig, mert a bolgár „hozzá nem érhetett” a magyarkanizsaihoz. A negyeddöntőben aztán a 2018-as junior Európa-bajnok Liavoncsuk következett, s együttes megítélés szerint ez volt Szebi előtt az egyetlen komolyabb akadály a döntőig vezető úton. Tapasztalt versenyzőnk azonban teljesítette a feladatot, 1:0-ra vezetett az első menetet követően, a következőben pedig szőnyegről visszakontrázott, s akármennyire kakaskodott a fehérorosz, higgadtan végigküzdve 3:1-re nyert. Elődöntő, ellenfél a román Solomon!

Ez azonban csak a megnyitóünnepség után történt, amelyen felszólalt Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke, Vladimir Batez tartományi sporttitkár, a szervezőbizottság elnöke, Ceno Cenov, az Európai Birkózószövetség és végezetül Nenad Lalović, a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke, aki hivatalosan is megnyitotta az Eb-t, amely látványos bemutatóval kezdődött.

Na de gyorsan vissza a szőnyegre, ahol kisvártatva ismét Szebi jött… és győzött! Igaz, nem könnyen, mert szívós volt ez a román, de csak másfél percig bírta ki, mert akkor Szebi egy gyönyörű válldobást kivitelezett, és a challenge után már 6:0-ra vezetett! Innen ő már nem veszíthetett (végül 6:1), így Szerbiának döntőse, biztos érmese lett! Szebi ma esti ellenfele az orosz Mirzojan lesz.

Az orosznak is csak két lába és két keze van. Nem félek a döntőtől, verhető mindenki – nyilatkozta magabiztosan Szebi. Így is kell egy bajnoknak!

Európa-bajnokok, 55 kg: Nugzari Curcumia (Grúzia). 63 kg: Levani Kavjaradze (Grúzia), …, 3. Torba Erik (Magyarország). 77 kg: Iszlam Opijev (Oroszország), …, 3. Lévai Tamás (Magyarország), 87 kg: Gurami Khetsuriani (Grúzia), 130 kg: Zviadi Pataridze (Grúzia).