2024. április 25., csütörtök

Cross Opera

Evgenija Jeremić és Strahinja Đokić kiváló, fiatal szólisták képviselik hazánkat a nemzetközi projektumban

Az ausztriai Linz, a szerbiai Újvidék és az olaszországi Modena testvérvárosok. Együttes kulturális projektumuk, a Cross Opera elnyerte a Kreatív Európa díját a legjobb projekt-együttműködés kategóriájában. Az említett zenés-színpadi előadást a felsorolt városok operatársulatai – a Teatro Comunale di Modena, a Landestheater Linz és a Szerb Nemzeti Színház – valósítják meg résztámogatással, a Kreatív Európa program keretében. Olvasóinknak arról már beszámoltunk, hogy a testvérvárosok művészei új, eredeti háromfelvonásos operaelőadást készítenek három egyforma témájú történet alapján. Három zeneszerző írja az opera zenéjét, az operaénekesek pedig szerb, olasz és német nyelven fogják énekelni.

Négy zenészt kellett kiválasztani a székvárosi Szerb Nemzeti Színház Zenekarából. A Cross Opera szerbiai csapatát vonósnégyes képviseli az említett produkcióban. Tagjai a legrégibb nemzetközi színházunkba szerződtetett, élvonalbeli zenészek, éspedig Vladimir Đuković (elsőhegedű), Emir Memedovski (másodhegedű), Biszák József (viola) és Milica Svirac (cselló). A Szerb Nemzeti Színház teljesítve kötelességét a folyó év januárjában és februárjában audíciót tartott a harminc évnél fiatalabb énekesek számára. Aleksandar Stankovnak, a Szerb Nemzeti Színház Operatársulata igazgatójának és a Cross Opera szerbiai csapata vezetőjének, Mikica Jevtićnek, a Szerb Nemzeti Színház Zenekara állandó karmesterének és az egész Cross Opera produkció dirigensének, továbbá Jasmina Mitrušićnak, a Cross Opera szerbiai csapata szövegírójának és zeneszerzőjének döntése alapján Szerbiát ebben a nemzetközi projektumban Evgenija Jeremić szopránénekesnő és Strahinja Đokić basszusénekes képviseli.

Az opera a migránsok és a menekültek társadalmi-politikai helyzetével foglalkozik. A felvonások közös témája – a Másság: félelem és felfedezés.

A bemutatóra 2020 májusában kerül sor Modenában, majd Linzben és Újvidéken is láthatja a közönség a közös produkciót. A művészek a felvonásokat anyanyelvükön – szerbül, németül és olaszul – éneklik.