2024. március 28., csütörtök

Folytatódik a kombisok kálváriája

Napilapunkban hónapra pontosan két évvel ezelőtt foglalkoztunk az utasszállításról szóló törvény által elsősorban a kombitulajdonosokat érintő szigorításokról. Az akkori törvény a kérdéses gépjárművek tulajdonosainak teljes mértékben megtiltotta volna az utasok szállítását. Gondolom, mondani sem kell, hogy ez a kitétel alaposan felborzolta a kedélyeket, mert országunkban mintegy 4500 utasszállításra hivatalosan bejegyzett kombist és családtagjait érinti a kérdés, sőt az akkor felvetett szigorítás nemcsak számukra, hanem – az idegenforgalmi irodák és nem utolsósorban a szerbiai tömegközlekedés áldatlan állapotát figyelembe véve – a települések között így közlekedő magánszemélyek számára is súlyos gondot jelentett. Az idő folyamán a mikrobuszos utaztatás teljes mértékű tilalma mégsem következett be, a kombisok érdekvédelmi szervezete ugyanis abban állapodott meg a szerb kormánnyal, hogy ha a mikrobusz-tulajdonosok bejegyeztetnek egy külön, limószolgáltatással foglalkozó céget, a gépjárműveikkel folytathatják a települések közötti utaztatást. Ennek köszönhetően mintegy másfél-két évig zökkenőmentesen is tevékenykedhettek az így hivatalossá vált kombisok, tavaly novemberben viszont egy új, február elején életbe lépő törvénnyel rukkolt elő az állam, amely a mikrobuszos utaztatók szerint szinte teljesíthetetlen feltételekhez kötötte a tevékenységüket.

Németh András, a zentai Domus Utazási Iroda tulajdonosa szerint egyszerűbb lett volna, ha a törvény megszünteti a kombisok efféle tevékenységét. Az új rendelkezés értelmében ugyanis az érintett 8+1, 7+1 vagy mindössze 6+1 személyt szállító járművekkel utasokat szállító vállalkozások tulajdonosai három feltétel valamelyikének a teljesítésével űzhetik tovább a tevékenységüket.

Ezek közül az egyik az, hogy a kombival utaztatók három évre megkaphatják az utasszállításhoz szükséges engedélyt, ha utasszálító gépjárművük értéke meghaladja a 25 ezer eurót. Ezenkívül úgynevezett nyújtott limuzinokkal is lehetséges az utasszállítás. András szerint ezenkívül az új rendelet értelmében 5 évvel nem régibb kombikkal is végezhető az utasszállítás, ha ezekbe digitális menetíró berendezést, vagyis tachográfot is beépítenek, de a kombitulajdonosok B kategória mellett a D1 vezetői jogosítványra is kiképezhetik magukat, amivel már kis méretű autóbuszokat is vezethetnek. Ennek ellenére beszélgetőtársunk szerint az idén, február 8-án életbe lépett rendelkezés több ponton is aggályokat támaszt. Már csak azért is, mert D1-es kategóriára való kiképzésre az országunkban ez idáig egyetlenegy, éppenséggel egy óbecsei autóiskolának volt engedélye, de az e kategóriájú hajtási engedélyre szóló képzést tavaly decemberben felfüggesztették. Az autóiskola vezetőinek ezzel kapcsolatos hivatalos álláspontja az, hogy az előírások miatt döntöttek így, s amint megteremtődnek a D1 kategóriás képzéshez szükséges feltételek, újra bevezetik ezt.

Németh András szerint a kombisok érdekvédelmi szervezetének a vezetői annak is utánanéztek, hogy országunkban mely szerviz is vállalná el a tachográfoknak a mikrobuszba való beépítését, de láss csodát, egy javítóműhelyt sem találtak, sőt arról sem sikerült információt szerezniük, hogy Szerbiában foglalkozik-e valaki a digitális menetírók beszerzésével.

Beszélgetőtársunk szerint az is tetézi a bajukat, hogy az 5 évnél nem régibb kombik még garancia alatt állnak, vagyis ha ezekhez valamit hozzáépítenek, akkor a tulajdonosok a jótálláshoz való jogukat is elveszítik. Márpedig a tachográf beszerelése hozzáépítésnek tekinthető – jegyezte meg a zentai utazási iroda vezetője, aki igencsak kedvezményes feltételek mellett be tudna szerezni egy vadonatúj, autószalonból kihozott mikrobuszt, amire három évre meg is kapná az engedélyt a tevékenységéhez, de a gondja „mindössze” az, hogy a gépjárművet a 10–15 százalékos előleg kifizetése után 5 éves részletlefizetésre tudná megvásárolni, a tevékenység végzésére szóló engedélye pedig mindössze három évre szól, s ha ezt nem hosszabbítják meg, vagy pedig valamilyen újabb ide vonatkozó szabályt találnak ki a honatyák, amit már ő is képtelen lenne teljesíteni, akkor a kombit mindössze egyfajta díszként tudná mutogatni. Idővel persze az amortizáció miatt a mikrobusz értéke is kisebb lenne a kifizetett 25 ezer eurónál, s majd ebbe is bele kellene építeni a tachográfot. Ezzel pedig a kombira még érvényes garancia is elúszik.

András beszélgetésünk során elmondta azt is, hogy ha a hatóságok azt szeretnék elérni, hogy a kombival utasokat szállítók ne vegyék el a munkát a nagy autóbusz-társaságoktól, akkor nem a hivatalosan bejegyzett fuvarozókat kellene büntetni az új rendelkezéssel, hanem az engedély és bejegyzett cég nélkül fuvarozókkal kellene felvenniük a harcot. Az utóbbi időben ugyanis boldog-boldogtalan foglalkozik utasok külföldre való utaztatásával. Ugyanakkor az új rendelkezések az utazási irodák transzferszolgáltatását is ellehetetlenítik. András példaként egy hattagú családot említett, akik el szeretnének menni nyaralni, de ehhez Szabadkáról el kell jutniuk a belgrádi reptérre vagy pedig a tartományi főváros autóbusz-állomására, hogy onnan folytassák útjukat valamelyik tengerparti városba.

– Ha a transzfert nem lehet kombival megoldani, akkor erre egy 20 személyes kisbuszt kellen bérelniük, ami jóval drágább megoldás – jegyezte meg a Domus tulajdonosa, aki szerint ezzel az ő munkájukat is ellehetetlenítik. Egyedül azon csodálkozik, hogy rajtuk kívül egy utazási iroda sem zúgolódik az egész miatt. Ugyanakkor András szerint többek között az államkassza is megsínyli a jelenlegi helyzetet. András ennek a megoldását egyfajta illeték bevezetésében látja, amelyet a kombitulajdonosok gépjárművük regisztrálásakor az elmúlt egy évben megtett kilométer után fizetnének az államnak.

– Ebben az esetben a többi kombishoz hasonlóan én is tisztában lennék azzal, hogy mekkora összeget kell kifizetnem, s ha ez megfelel számomra, akkor tovább foglalkozom az utasok szállításával, ha viszont mégsem, akkor nem csinálom többet az egészet. Mindenki jól jár – jegyezte meg András, hozzáfűzve azt is, hogy a rendelkezést támogató belgrádi illetékeseknek nincs igazuk, amikor azt állítják, hogy a törvényt csak összehangolták az Európai Unió előírásaival. Az unió tagállamaiban ugyanis végeznek kombival utasszállítást, s ezekben az országokban a nyolcüléses taxik tevékenysége is engedélyezett.

A kombitulajdonosokkal szemben a szerbiai utasszállítók szövetségének az illetékesei arra hivatkoznak, hogy a kombival utasokat szállítók tönkreteszik a Lastát, a Nišekspresst, illetve a hozzájuk hasonló autóbusz-társaságokat. Velük szemben a kombisok szerint szó sincs ilyesmiről, különben is a kínálat és a kereslet határozza meg ezt a piacot is, így ha a nagy autóbusztársaságok ettől félnek, akkor miért is nem vásárolnak kombijárműveket s foglalkoznak ők is az utasoknak a háztól házig való szállításával. Mert ahogyan beszélgetőtársunk is hangsúlyozta, jelen pillanatban óriási a kereslet ez iránt. András szerint egyébként mindössze arról van szó, hogy egyeseket továbbra is irritál a kombisok tevékenysége. Márpedig ezzel már több mint két évtizede foglalkoznak, s e tevékenység nélkül a rendszer is összeomlana – magyarázta az utazási iroda tulajdonosa, aki szerint, ha betartatják a törvényt, nagyon sok mikrobuszos garázsban hagyhatja a gépjárművét, ugyanakkor Szerbia nem annyira gazdag ország, hogy az állampolgárainak többsége öt évnél újabb gépjárművekkel dicsekedjen.

– Ötéves járműt birtokolni nálunk luxusnak számít – jegyezte meg beszélgetőtársunk, és elmondta azt is, hogy ha 4500 ezer kombijármű van az országban, akkor elég utánaszámolni, mennyi pénztől esik el az állam, ha ezeket nem regisztráltatják, az üzemanyagtöltő állomásokon nem tankolnak, és nem fizetik ki a különböző illetékeket, s legalább ennyi sofőrnek a fizetése után nem fizetik ki a különböző járulékokat, s ugyanennyi kombitulajdonos nem vásárol pótalkatrészeket, olajszűrőket stb., arról nem is beszélve, hogy a benzinkutak és alkatrészboltok forgalma is megcsappan, s az úthasználati díj tekintetében is vagyonoktól esik el az állam. Beszélgetőtársunk szerint az idegenforgalmi irodáknak a nyári utazásokat is valahogyan meg kell oldaniuk, mert a transzferek a jelenlegi rendelkezések függvényében kérdésesekké válhatnak.

Mindezek ellenére a flottájában egy kombival rendelkező András napilapunknak nyilatkozva azt is elmondta, hogy ő még bízik a józan ész hatalmában, ezért a transzfereket illető felkéréseket is elvállalja, de ha addig mégsem sikerül jobb belátásra bírni az illetékeseket, akkor áprilisban nekik is főni fog a fejük, miképpen is oldják meg ezeket az utakat.

– Azt is figyelembe kell venni, hogy a mi járművünk is 14 éves, s szívesen vásárolnék egy vadonatúj kombit, de egyszer az életben tegyék lehetővé számomra, hogy tíz évre előre tudjak tervezni! – jegyezte meg Németh, hozzáfűzve: annak ellenére, hogy léteznek ugyan erre szóló vissza nem térítendő támogatások, senki sem meri vállalni azokat, csak azért, hogy a kombi a későbbiekben a ház előtt vagy pedig az udvarban egyfajta kerti díszként porosodjon.

A kombival utasokat szállítók érdekvédelmi szervezete Belgrádban két alkalommal is tiltakozást szervezet, de fellépésüknek ez idáig nem sok foganatja volt.