2024. március 28., csütörtök

Rokon, vagy nem rokon?

Valószínűleg meggyilkoltak egy taxisofőrt Koszovóban, Oliver Ivanović párttársát

A pristinai albán média arról számolt be ma, hogy a három nappal ezelőtt eltűnt és valószínűleg meggyilkolt Kosovska Mitrovica-i taxisofőr rokona volt Oliver Ivanovićnak, az egy évvel ezelőtt meggyilkolt koszovói szerb politikusnak, a Szabadság, demokrácia, igazság polgári kezdeményezés volt vezetőjének. Hamarosan reagált a közzétett információkra Milena Ivanović, a meggyilkolt politikus özvegye, aki rosszindulatúnak minősítette a médiában megjelent híreszteléseket, s azt mondta, hogy nincs semmilyen általa ismert közeli rokoni kapcsolat Oliver Ivanović és az eltűnt Vladimir Ivanović taxisofőr között.

– Oliver és Vladimir nem voltak közeli rokonok. Annyi igaz, hogy felénk szokásnak számít „rokonnak” nevezni azt a személyt, akinek ugyanaz a vezetékneve. Tizenkét éven át tartó együttélésünk során azonban sem nekem, sem Olivernek nem volt közeli kapcsolata a szóban forgó illetővel. Vladimir aktív tagja volt a politikai pártnak, ahogyan több száz más személy is. Attól tartok, hogy rosszindulatú híresztelésről van szó, ugyanakkor bízok benne, hogy az illetékes szervek részletesen kivizsgálnak mindent – mondta el nyilatkozatában az Alo belgrádi napilapnak az özvegy.

A pristinai lapok egyébként arról is beszámoltak, hogy az eltűnt személy gépkocsijában a hatóság vérnyomokat talált. Besim Hoti észak-koszovói rendőrparancsnok-helyettes megerősítette, hogy a rendőrség rátalált a járműre, és nyomozásba kezdett. Arról konkrétan nem beszélt, hogy igazak-e a vérnyomokra vonatkozó állítások. Közölte viszont, hogy „bizonyos nyomokra” már rábukkantak a gépjárműben, s ezek arra is utalhatnak, hogy erőszakos cselekedet áldozata lett a sofőr.

A sajtóértesülések szerint Ksenija Božović, a Szabadság, demokrácia, igazság polgári kezdeményezés elnöke viszont azt támasztotta alá, hogy az eltűnt taxisofőr rokona a néhai Oliver Ivanovićnak.

– Nagyon aggódunk a történtek miatt. Tisztességes ember volt, állandó kapcsolatban állt Oliverrel. Gyakran járt a mozgalom székházában is. Nem értem, miért történik most mindez, de rendkívüli szomorúsággal tölt el – jelentette ki Božović.

Oliver Ivanovićot 2018. január 16-án gyilkolták meg egy mozgásban lévő gépkocsiból leadott hat lövéssel. A nyomozás megkezdődött, de nem sok eredményt hozott. November végéig kevés újdonság történt a gyilkossági ügy felgöngyölítése terén, akkor azonban a pristinai különleges egységek koszovói szerb rendőröket állítottak elő, mert szerintük alapos volt a gyanú arra, hogy segédkeztek Ivanović likvidálásának végrehajtásában. A szerb igazságügyi minisztérium január elején továbbított az illetékes pristinai szerveknek egy, az Oliver Ivanović meggyilkolásának ügyében összeállított jelentést, valamint a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható személyek kihallgatásakor készített jegyzőkönyveket.