2024. március 28., csütörtök

Több figyelmet érdemelnek a kisvállalkozások

Az Újvidéki Egyetem Rektorátusának amfiteátrumában Finanszírozási források 2019-ben címmel tartottak tegnap konferenciát. A rendezvényen többek között jelen volt Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár is.

Ivan Đoković is részt vett a konferencián  (Fotó: Fehér Ildikó)

Ivan Đoković is részt vett a konferencián (Fotó: Fehér Ildikó)

− A gazdasági migráció, a magasan képzett személyek elvándorlása hatalmas probléma Szerbiában. Nemcsak az egyetemet végzett polgárok, hanem a kézművesek, a építőmunkások, az alacsony profilú munkaerő is elvándorol. Ezért sürgősen létrehoztuk a köztársasági szintű bizottságot, amelynek az a feladata, hogy lépjen a további népességcsökkenés megállítása érdekében, és hogy jobb életfeltételeket teremtsen hazánkban. A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság intézkedéseivel és pályázataival, különösen a szociális gazdaság, a női vállalkozói szellem, az innovatív vállalkozói szellem, a kreatív gazdaság támogatásával próbál lépni a problémák orvoslása érdekében. Különösen a fiatal, képzett személyekre irányulnak az intézkedések. A rendezvény missziója és elképzelése: az információcsere, a problémák jobb és mihamarabbi felismerésére és az adófizetőktől befolyt pénz lehető legjobb szétosztása – hangsúlyozta Ivan Đoković.

Branislav Sekulić (Fotó: Fehér Ildikó)

Branislav Sekulić (Fotó: Fehér Ildikó)

A konferencián felszólaltak egyes kis- és középvállalkozások vezetői is. Branislav Sekulić, a Vrtlari gyümölcs- és zöldségfeldolgozó vállalat tulajdonosa elmondta, fontosnak tartja azt, hogy a termelők is elmondják tapasztalatikat és rámutassanak a hiányosságokra.

− Ezeknek a konferenciáknak nagy jelentőségük van a termelők számára. Sok hasznos információt hallhatunk, értesülünk a hazai és a külföldi pályázatokról és támogatásokról, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy fenntartsuk és előreléptessük gazdaságunkat. A gyümölcsből és zöldségfélékből készült termékeket mi öt országba szállítjuk. Jó lenne, ha az állam felismerné a kis- és középvállalkozások ezen lehetőségeit is, és támogatná az exportálást a külföldi piacokra – mondta Branislav Sekulić.