2024. április 18., csütörtök

Foglalkoztatási ismertetőt tartottak Topolyán

Megjelentek a munkaközvetítő pályázatai

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat észak-bácskai részlegének szervezésében ismertették a szolgálat idei évre vonatkozó nyilvános felhívásait, pályázati kiírásait.

Saša Srdić, Dušan Torbica és Snežana Sedlar (Tóth Péter felvétele)

Saša Srdić, Dušan Torbica és Snežana Sedlar (Tóth Péter felvétele)

Saša Srdić, a topolyai községi képviselő-testület elnöke köszöntőjében kiemelte az ilyen rendezvények fontosságát. Snežana Sedlar, a Tartományi Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója  és Dušan Torbica, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat szabadkai kirendeltségének igazgatója szólt a szép számban megjelent egybegyűltekhez.  

A helyi és környékbeli állami és magáncégek képviselői, vállalkozók és potenciális vállalkozók jelenlétében ismertették, hogy tizenkét pályázati lehetőség nyitott február óta. Snežana Sedlar elmondta, hogy folyamatosan csökken a munkanélküliek aránya. 2018 harmadik negyedévében 13,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Vajdaságban, jelenleg pedig 7,9 százalékos. Ezzel párhuzamosan növekedett a foglalkoztatottság mértéke is, amely most 49 százalékos. Tavaly decemberben 114.926 munkanélküli és 781 ezer foglalkoztatott személy szerepelt a tartományi adatbázisban. Az idei munkahelyteremtési program megvalósítására pedig 4 milliárd dinárt irányoztak elő, ami meghaladja az előző évi keretet. A tartományban idén is számos programmal próbálják serkenteni a foglalkoztatást. A munkanélküli személyek alkalmazása mellett az önfoglalkoztatásra, szakmai gyakorlatra és közmunkaprogramra is lehet támogatást igényelni. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat több felhívást és pályázatot tett közzé az idei évi programok és az aktív foglalkoztatáspolitika intézkedéseinek megvalósítása érdekében. Tizenkét különféle pályázatra lehet jelentkezni, melyekkel támogatnák a szakmai gyakorlat elvégzését, a nyilvántartásban szereplő munkanélküliek és a fogyatékkal élők foglalkoztatását, valamint az önfoglalkoztatást. A szolgálat ilyen programjait a múltban is igen nagy érdeklődés övezte.

Szécsi Erdmann Elvira, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat észak-bácskai részlegének szakmunkatársa a pályázatokkal és a munkanélküliség alakulásával kapcsolatban elmondta, hogy a korábban is nagyon népszerű gyakornoki programot, illetve az önfoglalkoztatás támogatását ismét kihirdették. A gyakornokokat 16–20 ezer dináros havi támogatásban részesítik, iskolai végzettségtől függően, bizonyos esetekben pedig útiköltség-térítés is jár. Az önfoglalkoztatás esetében 200 ezer dináros támogatásra számíthatnak a kedvezményezettek. Kedvező feltételeket kínálnak a fogyatékkal élő munkavállalókat foglalkoztatók számára is.
Elmondta, hogy az észak-bácskai körzet területén jelenleg 8085 állástalan szerepel a nyilvántartásban. A topolyai község területén ez a szám 1747. Egy évvel korábban a körzet területén 9877, míg a község területén 2046 munkanélküli személyt tartottak nyilván.

Topolyán nagy érdeklődés övezte a rendezvényt. Március 6-án Szabadkán, március 8-án Kishegyesen tartanak újabb ismertetőt. A kiírás részletei megtalálhatóak a www.nsz.gov.rs weboldalon, a szolgálat honlapján is.