2024. március 29., péntek

Megszűnhetnek a fennakadások a Makszim Gorkij utcában

A szabadkai Makszim Gorkij utca a város közlekedésének gerincét képezi, és naponta több ezer személygépkocsi, autóbusz és egyéb jármű halad rajta keresztül. Éppen ezért igen gyakran megtörténik, hogy az utca bizonyos szakaszain torlódások, dugók keletkeznek, ami azután időt vesz el az autósoktól, illetve megnöveli a közlekedésben részt vevők vérnyomását. A közelmúltban hírt adtunk arról, hogy tartományi támogatásból elvégzik a Makszim Gorkij utca és a Radić fivérek utca kereszteződésénél az út kiszélesítését, ami megoldást jelenthet a közlekedési problémákra.

A Makszim Gorkij utca és a Radić fivérek utca kereszteződése (Fotó: Gergely Árpád)

A Makszim Gorkij utca és a Radić fivérek utca kereszteződése (Fotó: Gergely Árpád)

A felújítás apropóján kedden sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Predrag Radivojević, az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója, Vesna Zrnić, a Városi Közigazgatás Beruházási és Fejlesztési Titkárságának titkára, Božidarka Golubović projektkoordinátor, Milan Vasović, a Subotica-trans Közúti Utasszállító Közvállalat ügyvezető igazgatója, valamint Milan Marjanov mérnök, az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat munkatársa ismertette a részleteket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy jelen beruházás oly módon igyekszik megoldani a kérdéses útszakasz problémáit, hogy balra forduló sávokat alakítanak ki – így aki bal felé akar fordulni, nem tartja fel azokat, akik egyenesen szeretnék folytatni útjukat. A beruházás, amellett, hogy zökkenőmentessé teszi a forgalmat, várhatóan a közlekedésbiztonságra is pozitív hatással lesz. A kérdéses útkereszteződésen új jelzőlámpákat helyeznek el, illetve térfigyelő kamerákat is felszerelnek – utóbbit a belügyi szervek felügyelik.

A beruházás mintegy 73,1 millió dinárba kerül, és az összeget a tartományi kormány biztosítja a nagyberuházási igazgatóságon keresztül.

Milan Vasović felszólalásában elmondta, hogy egy közelmúltban végzett megfigyelés szerint 24 óra alatt mintegy 400 autóbusz használja a Makszim Gorkij utcát, míg a Radić fivérek utca a fő útvonalat jelenti a Harcosok sorakozója lakótelep irányába, amely az egyik legnépesebb városrész, és a balra forduló sávok kialakítása nagymértékben meggyorsítja majd a forgalmat.

Božidarka Golubović, Milan Vasović, Vesna Zrnić, Predrag Radivojević és Milan Marjanov (Fotó: Gergely Árpád)

Božidarka Golubović, Milan Vasović, Vesna Zrnić, Predrag Radivojević és Milan Marjanov (Fotó: Gergely Árpád)

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság döntése nyomán a beruházás kivitelezőjének megválasztására vonatkozó közbeszerzési pályázatot március közepéig kell kiírni. A munkálatok várhatóan 120 napot vesznek igénybe. A felújítást megnehezíti, hogy a kérdéses útszakasz alatt több kábel és vezeték fut. A munkálatokat a tervek szerint a nyári hónapokban végzik el, ugyanis ekkor némileg csökken a járműforgalom. Predrag Radivojević szerint a munkálatok ideje alatt az útszakaszt nem zárják le teljes egészében, hanem a Patria Hotel, illetve a tűzoltóság felől érkező járműveket felváltva engedik át.

A közeljövőben várhatóan a Makszim Gorkij és a Matija Gubec utca kereszteződésének felújítására is sor kerül.