2024. április 17., szerda

Iskolaközpont épül Nagybecskereken

Nyilas Mihály oktatási titkár a tartományi támogatásokról és pályázatokról tárgyalt a bánáti városban

Nagybecskereken egy új iskolaközpont építését tervezik – hallottuk Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár mai nagybecskereki látogatásán. A tartományi titkár a városházán tárgyalt Čedomir Janjić polgármesterrel, elbeszélgetett a tanintézmények igazgatóival, és ellátogatott a Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építőipari Középiskolába, a Josif Marinković zenedébe és a Sonja Marinković Általános Iskolába. Nagybecskerek jól együttműködik a tartományi oktatási titkársággal – hangzott el a látogatás alkalmával.

A tartományi oktatási titkár Nagybecskerek polgármesterével is tárgyalt (Fotó: Kecskés István)

A tartományi oktatási titkár Nagybecskerek polgármesterével is tárgyalt (Fotó: Kecskés István)

– Az elmúlt három évben összesen mintegy 68,7 millió dinár támogatás érkezett a városba. Elsősorban az oktatási intézmények számára, de részben a kisebbségi jogok érvényesítését is segítve. Ez egy komoly összeg, ami azt is jelenti, hogy eredményesen pályáztak, mind az intézmények, mind az önkormányzat, de a civil szféra is itt, a városban. Fontos az, hogy ez az együttműködés tovább mélyüljön, és azok a lehetőségek, amelyek adottak a tartományban, még inkább elérhetők legyenek a város számára. Az oktatási intézmények esetében nyolc projektumot támogatott a titkárságunk. Ezek elsősorban az iskolaépületek tetőszerkezetének a javítását érintik, de voltak itt olyan projektek is, mint az ablakcserék, a vizesblokk, a fűtés és egyéb szükségletek, amelyek a legégetőbbek voltak az iskolákat illetően. Ami a kisebbségügyi pályázatainkat illeti, itt elsősorban a helyi közösségek, a falvak pályáztak. Többek között Muzslya helyi közösség is. Szerb és magyar többnyelvű táblákat sikerült ezeknek az eszközöknek köszönhetően elhelyezni a faluban. Természetesen a mai beszélgetéskor erről is szó volt, hogy mire pályázni az idei pályázatokon. Azt hiszem, hogy megtaláltuk azokat a prioritásokat, amelyek a kisebbségi jogok, így a magyar kisebbség, nemzeti közösség jogainak a fejlesztését érinti majd – nyilatkozta Nyilas Mihály.

Mint elhangzott, Nagybecskerek város költségvetésének csaknem húsz százalékát fordítják az oktatási intézményekre. A tárgyaláson egy jelentős beruházásról is szó volt, a városnak egy fontos, új, nagy projektuma készül: egy új iskolaépület felépítése. Ez három iskolának is helyet adna, korszerű környezetben. A képzésben pedig a duális oktatás lesz a cél. Nagybecskereken ugyanis számos jól működő cég van, amelyeknek szügségük van a szakképzett munkásokra.