2024. április 23., kedd
U23-AS BIRKÓZÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK

Csalódást okoztak a szerbiaiak

Közülük senki, a magyarok közül hárman jutottak be az elődöntőbe

Újvidéken megkezdődött az U23-as birkózó-Európa-bajnokság, s már az első kötöttfogású napon megalapozott bizakodással tekinthettünk a hazai versenyzők szereplése elé, mert (minő csoda!) a jobb helyezésekre várt versenyzőink egytől egyig jó sorsolást kaptak, hiszen vagy outsidernek számító ellenféllel kezdtek, vagy pedig egyenes ágon a negyeddöntőből vágtak neki a küzdelmeknek.

Kolompár Szebasztián (jobbról) ugyan jól kezdett, a negyeddöntőre azonban elfáradt (Ótos András felvétele)

Kolompár Szebasztián (jobbról) ugyan jól kezdett, a negyeddöntőre azonban elfáradt (Ótos András felvétele)

Elsőként az 55 kg-os Kolompár Szebasztián vágott neki, s francia ellenfelét mondhatni könnyedén győzte le 3:0-ra. A negyeddöntőben aztán egy román következett, aki ellen a felsőhegyi fiú ugyanolyan vehemenciával kezdett, de a parterre-helyzetben a román visszakontrázott, s végül 7:3-ra vezetett. A második menet is akciódús volt, Kolompárnak bejött egy válldobás, de Tita ismét visszavágott, s 5:8-nál Sztojan Dobrev szövetségi edzőnk challenge-et kért, ami után visszaállították az első menet eredményét, s a Proleter birkózójában már nem volt több puskapor.

Szebi után a hazai berkekben sem nagyon ismert Miljan Đukanović (63 kg) következett, aki egy gyönyörű mozdulattal lepte meg svéd riválisát, az első menet után 5:0-ra vezetett, s türelmes birkózással ezt az előnyét még növelni is tudta. Végül technikai tussal nyert. A folytatásban már keményebb dió következett, egy ukrán. Be is igazolódtak a félelmek, hiszen a szerb fiúnak az első pillanattól kezdve az égbe repültek a végtagjai, az ukrán 23 másodperc alatt 9:0-s technikai tussal nyert.

Andrija Maletin (77 kg) fehérorosszal kezdett. S nyilván azzal is zárt. Ellenfele nem volt sokkal jobb nála, csak épp annyival, hogy a belgrádi fiút küldték le kétszer. Mivel a fehérorosz sem mutatott sokat, szinte biztosra vehető, hogy Maletinnak ez az Eb eddig tartott.

Negyedikként Žarko Dickov (87 kg) következett, aki az utóbbi időben sokat fejlődött, s nem tűnt legyőzhetetlennek a negyeddöntős litván ellenfele. Nem is volt az, de valahogy rosszul alakult az első menet, s 4:1-re vezetett a litván. Dickov azonban – akinek egyébként a jobb kézfején kötés volt – nem adta fel, ellenfelét leküldték, de ebből is a litván jött ki jobban, s végül meggyőző fölénnyel, 10:2-es technikai tussal nyert.

Ekkor szőnyegre lépett Szerbia utolsó reménysége, a roppant erővel rendelkező Boban Živanović (130 kg), akinek a negyeddöntőben a szintén igen korpulens romániai Berei István jutott. A belgrádinak egy perc „kóstolgatás” kellett, azután belendült, s 7:0 után nem lehetett volna kérdéses, hogy Szerbiának mégis lesz esti elődöntőse. Igen ám, de Pista nem így gondolta: az első menet végétől serényen dolgozott, folyamatosan kitolta a fővárosit, két perccel a vége előtt már 13:7-re (!) vezetett, s ekkor Živanović feladta! Hogy mi történt a szerb versenyzővel, nem tudni. Sérülés jeleit nem mutatta, hanem úgy tűnt, hogy teljesen elkészült az erejével…

Általánosságban, a szerbiai versenyzők első napi szereplése nagy csalódást okozott, mert ilyen sorsolásuk talán életükben nem lesz, s ezzel sem tudtak élni. Hiába, ebben a korcsoportban már komoly produkció szükséges a dobogóhoz…

A magyarok sokkal jobban rajtoltak. Az első körben Torba Erik (63 kg) teljesítménye volt a legmeggyőzőbb, aki oroszra futott, s 0:3-as hátrányból fordított szépen (6:3). Erik következő ellenfele német volt, de ebben a párharcban már a kezdettől fogva ő irányított, s másfél perc alatt már 3:0-ra vezetett, a végén pedig 7:2-re nyert, kiharcolva ezzel az elődöntőt. Kovács Zoltánnak (55 kg) egy győzelemre volt szüksége az elődöntőhöz, s ezt teljesítette is, mert 11:2-es technikai tusgyőzelmet aratott izraeli riválisával szemben (ezen az ágon volt Kolompár…). Lévai Tamás (77 kg) jutott még tovább, aki olaszt vert 8:4-re. Tamásnak egy finn próbálta útját állni az elődöntőig vezető úton, de nem sok sikerrel, mert a magyar egy perc múlva már 4:0-ra vezetett, s ezen előnyét meg is őrizte, sőt egy négypontos dobással két perc alatt technikai tussal nyert, s harmadik magyarként ő is kiharcolta a legjobb négyet.

Ma a 60, 67, 72, 82 és 97 kg-ban kezdődnek meg a kötöttfogású selejtezők, és a tegnapi súlycsoportok vigaszága és érmes meccsei lesznek műsoron. A délelőtti program 11.30-kor kezdődik, a hivatalos megnyitó 16.45-kor, az esti döntők pedig 18 órakor.

Nincs magyar döntős

A tegnap elődöntőbe jutó három magyar közül végül egyiküknek sem sikerült kiharcolnia a finálét. Kovács a román Titától kapott ki (12:2), Torba a grúz Kavjaradze ellen veszített 7:2-re, Lévait pedig a török Akkoyun verte meg 5:1-re.