2024. április 26., péntek

A magyar kultúra tartópillére

A kúlai Népkör MMK tagsága ismét Goga Zsoltot választotta elnöknek

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ vasárnap tartotta meg rendes évi tisztújító közgyűlését. Goga Zsolt elnök üdvözölte az egybegyűlteket, majd Lázár Béla a titkári jelentés alatt beszámolt a Népkör tavalyi munkájáról, a szakcsoportok eredményeiről, fellépésekeiről, szerepléseiről.

A 2018. év a Népkör számára és a helyi, valamint környező települések magyarsága számára rendkívüli jelentőségű év volt, mert sor került a Népkör 150. jubileumának megünneplésére.

Az évfordulóra szervezett háromnapos ünnepsorozat maradandó emlékként él továbbra is a közösség körében, de remélhetőleg az akkor idelátogató hazai és magyarországi magas rangú tisztségviselők körében is. A jubileumi rendezvényt április 12-e és 15-e között rendezte a Népkör, több helyszínen. A Szent György katolikus templomban dr. Bábel Balázs kalocsai érsek szolgáltatta az ünnepi, megemlékező szentmisét, amelyen részt vett Magyarországról dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pirityné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, dr. Babity János Magyarország szabadkai főkonzulátusának főkonzulja, testvérvárosunk, Kalocsa város önkormányzatának képviselői dr. Bálint Józseffel az élen, balatonkenesei vendégek, de a kúlai rendezvényen részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Sutus Áron, a VMMSZ elnöke és számos tartományi és köztársasági magas beosztású meghívott. A rendezvénynek mintegy 250 vendége volt, és számos különböző tartalmú rendezvényre került sor.

A közgyűlésen Fenyvesi Jung Mária pénzügyi jelentéséből kitűnt, hogy pozitív gazdálkodás folyt a kúlai magyarság székházában a 2018. évben is. Krisztián Pálos Valéria az idei munkatervet ismertette. Mint kiemelte: a néptánccsoportok a községi szemléken, Kőketáncon, a nyári Batyu-táborban is fellépnek majd, de minden helyi és vidéki fellépésen részt vesznek, ahová meghívást kapnak. A Tini-Actors gyermek- és ifjúsági színjátszó csoport szintén a községi szemlén és a feketicsi színjátszó találkozón is fellép. A Népkör kórusai a Kóruspódiumon, a Durindón és a Népkör rendezvényein vesznek részt vagy egyéb helyi és vidéki meghívásoknak tesznek eleget az idén is. Az irodalmi szakkör tagjai pedig az alkalmi rendezvényekre készülnek lelkesen. A felnőttek és gyermekek kézimunkaszakkörének tagjai, mint minden évben, kiállítják szebbnél szebb darabjaikat a Népkörben több alkalommal, a MIRK-en, a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének kiállításán, de testvérvárosunk, Kalocsa város hagyományos paprikafesztiválján is rendszeresen megjelennek, úgyszintén a Népkör MMK Hagyományőrző Napjai elnevezésű rendezvényen, amelyet idén már 12. alkalommal rendeznek meg szeptember első szombatján.

A jelentések után a jelen levő mintegy 90 tag egyhangúlag ismét bizalmat szavazott Goga Zsoltnak, aki ezentúl is a Népkör MMK elnöki teendőit látja majd el. Valka Károly alelnöki, Lázár Béla pedig titkári megbízást kapott. A választmányi tagok: Hugyik Pál, Goga György, Burić-Bálint Melinda, Krisztián Zoltán, Hugyik Attila, Fenyvesi-Jung Mária, Jut József, Szabó Kiskároly Ilona, Fárbás Endre, Tamás Ottó, Jut Olivér, Kozma Ferenc, Fárbás Máté és ifj. Valka Károly.

Az összejövetelen Lázár Béla, Pásztor Mária, Hugyik Karolina, Fenyvesi Jung Mária, Szabó Kiskároly Ilona és Kozma Lívia dicsérő oklevelet vehettek át a sokéves támogatói munkásságukért, mindazért, amit a Népkörért és a szórványmagyarságért tettek-tesznek önfeláldozóan, folyamatosan.

Goga Zsolt eddigi és új elnök zárógondalatában hangsúlyozta: büszkék lehetünk rá, hogy egy olyan kis közösség, mint a miénk, a Népkört fenn tudja tartani, be tudja élni, kultúrával megtölteni, a mindenkori cél pedig, hogy minél több személyt, aktivistát vonjon be a Népkör különféle tevékenységeibe, de legfőképpen a fiatalokat és a gyerekeket.

A közgyűlés hivatalos része után közös estebéddel, társalgással és barátkozással telt a vasárnap délután Kúlán a magyarság körében.