2024. április 19., péntek

Születésnapi ajándékok és üzenetek

Torta és juhászkutya érkezett az elnöki kabinetbe

Gratulációkat és ajándékokat kapott ma 49. születésnapján Aleksandar Vučić szerb államfő. Elsőként a Szerb Pravoszláv Egyház képviselői köszöntötték. Irinej szerb pátriárka Szent Lázár cár ikonjával lepte meg az elnököt, míg Dejan Nakić, a pátriárka titkára a Pako névre hallgató sarplaninai kölyök juhászkutyát hozott ajándékba. Az eb ugyanazoktól az ősöktől származik, mint az a Paša, amelyiket szerbiai látogatásakor Vlagyimir Putyinnak ajándékoztak.

Vučićnál járt Csen Bo, Kína szerbiai nagykövete is, aki Hszi Csin-ping kínai államfő üdvözletét adta át a szerb elnöknek. „Engedje meg, hogy szívélyes üdvözletem küldjem és a legjobbakat kívánjam Önnek születésnapja alkalmából. A Kína és Szerbia közötti kapcsolatok az erőteljes fejlődés idejét élik. Folyamatban vannak olyan fontos döntések megvalósításai, amelyekről még tavaly szeptemberben állapodtunk meg. A két ország közötti együttműködés különféle területeken számít egyre mélyebbnek, konkrétabbnak. Nagy figyelmet szentelek annak, hogy milyenek a viszonyok Kína és Szerbia között és arra is készen állok, hogy Önnel együtt mindent megtegyek azért, hogy a két állam között létrejöjjön egy teljes körű partnerviszony, elsősorban annak érdekében, hogy még nagyobb fejlődést tudjunk közös erőkkel megvalósítani, még jobb feltételeket tudjunk teremteni a két országnak és a két népnek. Jó egészséget és további sok sikert kívánok Önnek – áll a Csin-ping által írt gratulációban.

A beszélgetés során Vučić köszönetet mondott a nagykövetnek Kína partnerségéért, s azért, hogy készen áll még inkább elmélyíteni a kapcsolatokat Szerbiával, megköszönte az elnöki gratulációkat is.

– Őszintén hiszünk abban, hogy Szerbia és Kína sziklaszilárd barátságot épít, s a jövő még több sikeres beruházást eredményez majd – jelentette ki a szerb elnök.

Vučićnál járt ma a szlovák nagykövet is. Dagmar Repčeková egy tortával lepte meg az államfőt. A születésnapi torták immár hagyománnyá váltak, az előző két évben is felkereste születésnapján az államfőt a szlovák nagykövet és minden alkalommal megajándékozta effajta édességgel. A belgrádi sajtó a beszámolókban kiemelte, Szlovákia nem ismerte el Koszovó függetlenségét, emellett jelentős a két ország közötti kapcsolat azért is, mert ez az állam tölti be az EBESZ elnöki tisztségét az idén.

Egyébként, az államelnök születésnapja alkalmából ma jókívánságát fejezte ki Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció miniszterelnöke, Sergio Mattarella, Olaszország elnöke és Recep Tayyip Erdoğan, Törökország miniszterelnöke.