2024. április 20., szombat

Szónoklatok kint is, bent is

A köztársasági képviselőház megkezdte tavaszi ülésszakát

Díszőrséggel, himnusszal, az ellenzéki képviselők többségének bojkottjával és kék pólós felvonulással kezdődött meg ma a köztársasági képviselőház tavaszi ülésszaka. Amíg a parlamenti többség a parlament üléstermében járult hozzá az intézmény munkájához, a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Néppárt, a Dveri mozgalom és több önálló képviselő a parlamenti ülésterem előtt, az előcsarnokában megtartott párhuzamos ülésen bojkottálta azt. Mint az újságíróknak kijelentették, addig követik az előcsarnokból a parlamenti munkát, amíg Maja Gojković, a parlament elnöke le nem mond.

Üresen maradtak az ellenzékiek székjei (Fotó: Beta)

Üresen maradtak az ellenzékiek székjei (Fotó: Beta)

Amíg az ellenzék többsége az előcsarnokban tette fel kérdéseit, amelyek mindenekelőtt Koszovó függetlenségének kérdését érintették, illetve Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásának nyomozása felől érdeklődtek, vagy a Belgrádban épülő, és mintegy 18 millió eurós beruházást megkövetelő lengőlift indokoltságát kérdőjelezték meg, a tanácsteremben a 250 képviselőből összesen 115-en voltak jelen, akik közül a Szerb Radikális Párt képviselői uniformizálva, fegyelmezetten kék pólóban jelentek meg, amelyen az állt: Koszovó örökre Szerbia része marad.

A parlamenti ülést megelőzően az ellenzéki képviselők többsége a frakcióvezetők munkaülésén sem vett részt, egyedül Tatjana Macura, a Modern Szerbiáért Párt képviselője volt jelen, aki szerint eljött az ideje, hogy észszerű mederbe tereljék a parlament munkáját, és csökkentsék az értelmetlen módosítási indítványokat, tehermentesítve ezzel a parlamenti vitákat. Szavai szerint a parlament munkájának normalizálásával tudják csak igazán képviselni a polgárok érdekeit.

A bojkottban résztvevő pártok képviselői nem jelentek meg a munkaülésen, de értesültek arról, hogy a hatalmi pártok tagjai kijelentették, készen állnak arra, hogy az ellenzéki képviselők is vegyenek részt a parlamenti vitában és ismertethessék a módosítási indítványaikat. Sanda Rašković Ivić, a Néppárt képviselője ezt hallván mégis kételyeinek adott hangot és kijelentette, részükről ez a szándék a demokrácia morzsája, ami nekik nem elég.

Az ellenzék az előcsarnokban és a képviselőház épülete előtt bojkottálta az ülést (Fotó: Beta)

Az ellenzék az előcsarnokban és a képviselőház épülete előtt bojkottálta az ülést (Fotó: Beta)

A képviselők végül elfogadták a napirendet, amelyen mindenekelőtt a polgárok központi nyilvántartásáról szóló törvényjavaslat szerepelt. Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter rámutatott, ez a törvény egységesíti a polgárok és az állam területén élő külföldiek és menedékjogkérők adatait, leegyszerűsítve ezzel a polgárok számára az ügyintézést, hiszen az érintett nyilvántartásokról más-más intézmények viseltek eddig gondot. Ugyanakkor az ügyintézés így kevesebb költséget igényel majd, hiszen maguk az intézmények is egymás között könnyebben juthatnak adatokhoz.

A parlament napirendjén szerepel több mezőgazdasági törvény is. Mint arra Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter rámutatott, a kormány számára kiemelt jelentőséggel bír az élelmiszerbiztonság. Cáfolta azokat a megjegyzéseket, miszerint az élelmiszerbiztonságról szóló törvény módosítása utat hagy a génmódosított (GMO) élelmiszereknek. Kiemelte, az ország ezek után is zéró toleranciával viszonyul a GMO élelmiszerek termeléséhez, illetve az azokkal való kereskedelemhez. Rámutatott, áprilistól a Nemzeti Referencia Laboratórium már nemcsak a tej minőségének ellenőrzését, hanem minden más állati és növényi eredetű élelmiszer vizsgálatát is végzi majd.

A képviselők előtt szerepel a vendéglátásról szóló, valamint az idegenforgalomról szóló törvény is. Nedimović ismertetve a törvényeket kiemelte, figyelembe véve az előző évek eseményeit, amikor több utazási iroda okozott kárt a polgároknak, az új törvényelőírások letéti kötelezettségekkel terhelik az utazási irodákat, illetve a licencek is különböznek majd attól függően, hogy mely utazási iroda milyen mértékű letéttel garantálja az utasok biztonságát.

Napirenden szerepel többek között még a parlament főtitkárának kinevezése is.

KISTERMELŐK NÉLKÜL NINCS VIDÉKFEJLESZTÉS

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője az általános vita során az élelmiszerbiztonságról szóló törvény kapcsán a kistermelők piacon való érvényesülésének jelentőségére tért ki. Mint kiemelte, a 2017-ben meghozott törvényelőírások alapján a kistermelők áruba bocsájthatták az állati eredetű termékeiket, ezúttal pedig a kis mennyiségben, vagy hagyományos házi módszerrel elkészített növényi eredetű termékek szabályozására is sor kerül. Ezek a rendelkezések a VMSZ számára nagyon fontosak, hiszen véleményük szerint a kistermelőkre külön, kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen meglátásuk szerint a kistermelők megmaradása stratégiai jelentőséggel bír.

Hozzátette, a falvak fejlődése szempontjából már az, hogy lehetővé válik a kistermelők vállalkozása nagy előrelépést jelent, amihez hozzájárul az idegenforgalmi törvény és a vendéglátásról szóló törvény is, hiszen az ország lakosságának mintegy fele vidéki környezetben él, és az effajta rendelkezések csökkenthetik a szegénységet, ugyanakkor a hatalom decentralizálásához is hozzájárulhatnak, nagyobb felelősséget nyújtva az önkormányzatoknak. Kiemelte, nem lehet vidékfejlődésről beszélni a mezőgazdaság és a kézműves tevékenységek, vagy a helyi piacok fejlesztése nélkül.