2024. április 19., péntek

Épülhet a zágrábi víziváros

Félmilliárd euróért felépülhet a Belgrád a vízen elnevezésű projekthez hasonló modern városrész Zágrábban; a pályázatra a dubaji Eagle Hills befektető csoport is jelentkezett, amely a Belgrádi projekt kivitelezője – írta a Jutarnji list című horvát napilap kedden.

Az Eagle Hills vállalatot Mohamed Ali Rashid Abbar ingatlanbefektető képviseli, az Emaar Properties ingatlanberuházó vállalat tulajdonosa, aki egyben a Burdzs Kalifa, valamint a Dubai Mall projektfejlesztője is. Utóbbi két cég képviselője korábban már folytatott tárgyalásokat Zágráb város önkormányzatával – tette hozzá a lap.

Zágráb városa február 15-én írta ki a pályázatot, amelynek határideje március 1-je volt. A zágrábi projektre ajánlatot tett egy svájci konzorcium is, a harmadik befektető azonban egyelőre ismeretlen. A lap szerint a pályázat szigorú feltételei és rövid határideje miatt várható volt, hogy nem fognak tolongani a befektetők. Követelmény volt például, hogy a beruházónak az elmúlt öt évben hasonló projektek kivitelezésében kellett részt vennie, amelyeknek az értéke nem lehetett kevesebb 200 millió eurónál, a beépített területnek pedig meghaladnia az 1 millió négyzetmétert. A kivitelező cégnek továbbá olyan szakemberrel is rendelkeznie kell, aki fel tud mutatni legalább két projektet, amelyek az elmúlt öt évben készültek el.

A város illetékes bizottsága a következő hetekben megvizsgálja, hogy az ajánlatok megfeleltek-e a szempontoknak, majd különböző pénzügyi és egyéb elemzéseket végez.

Az erre a célra kijelölt terület Új Zágrábban, a lóversenypálya és vásárközpont között helyezkedik el, 1,1 millió négyzetméteren. Az új városnegyedben lakóparkok, üzletházak, sétányok, bevásárlóközpontok és vendéglátóegységek kapnának helyet. Zágráb város a területet adná a projekthez, míg a befektető építené meg magát a várost.

Milan Bandić, Zágráb polgármestere a sajtónak korábban úgy nyilatkozott: várost épít a városban. „Az új Manhattannek 2023-ra el kell készülnie” – mondta.