2024. április 20., szombat

Több pénzt a kisvállalkozásoknak

A gazdasági növekedésnek legalább 5 százalékosnak kell lennie ahhoz, hogy Szerbia felzárkózzon az Európai Unió országaihoz
Aleksandar Vlahović egy korábbi üzleti fórumon (fotó: Beta/Archív)

Aleksandar Vlahović egy korábbi üzleti fórumon (fotó: Beta/Archív)

A gazdaság megerősítésének kulcsa az innováció és a munkaerőbe való beruházás, értékelte Stephen Ndegwa, a Világbank szerbiai hivatalvezetője a Kopaoniki Üzleti Fórumon. Mint hozzátette, értékelése szerint az eddigiekhez képest kifejezettebben kellene támogatni a kis- és középvállalkozásokat, kiszélesíteni és megnyitni a piacot, hogy bővüljön a magánvállalkozások rendelkezésére álló tér, valamint befejezni a magánosítás folyamatát. A világ rendkívül összetett, ám ha Szerbia megtenné az említett lépéseket, az jelzésértékkel bírna, hogy nyitott a beruházások iránt, jegyezte meg Ndegwa, majd kifejtette, hogy a gazdasági növekedésnek legalább 5 százalékosnak kell lennie ahhoz, hogy Szerbia felzárkózzon az Európai Unió országaihoz.

Az üzleti fórumon korábban Aleksandar Vlahović, a Szerbiai Közgazdászok Szövetségének elnöke kijelentette, hogy idén és jövőre feltehetőleg 3,5 százalékos lesz a növekedés, míg Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke szerint egyáltalán nem biztos, hogy a gazdasági növekedés eléri a tervezett 3,5 százalékot. A gazdasági növekedés a múlt év végén lelassult, és ez volt jellemző az idei év első két hónapjában is, tette hozzá.