2024. április 23., kedd

Az üzleti életben is az együttműködés a nyerő

A Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületének évnyitóját tartották meg Topolyán

Topolyán, a TSC Labdarúgó Akadémián tartotta meg évnyitó rendezvényét a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete (VFV). A szervezet 2017 novemberében alakult. Fő célja a vajdasági vállalkozások fejlődésének és fejlesztésének támogatása, a fiatalokra fókuszálva, de minden réteget bevonva. Egy nagyon aktív első esztendő után tevékenységgel teli idei évre számítanak.

Kapcsolatépítés, együttműködés, a problémák közös megoldása és szakmai előrelépés (Tóth Péter felvétele)

Kapcsolatépítés, együttműködés, a problémák közös megoldása és szakmai előrelépés (Tóth Péter felvétele)

Az egyesület által megszervezésre kerülő összejöveteleken elsősorban olyan témák kerülnek napirendre, amelyek a vállalkozókat érintik. A VFV mentorprogramot is hirdetett, amelynek célja a kezdő vállalkozók, az iskolából kikerült fiatalok felkarolása, bátorítása és bevezetése az üzleti életbe.

Méhes Béla, a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületének alapító elnöke elmondta, hogy az egyesület munkája az információcserére, a gyakorlati problémák megoldására, a jogi alapok változásának ismertetésére épül.

Az évnyitón az akadémia kupolatermében két előadást is végigkísérhettek a megjelentek: Jasminka Grunčić előadásában interaktív módon próbálta meg feltárni a vállalkozásokban rejlő kihasználatlan lehetőségek tárházát. Figyelmeztetett rá, hogy a napi rutin miatt esetenként értékes dolgokról is megfeledkezhetünk, amelyek az üzletvitel biztonságának alapjait képezik. Ezért fontos újra fogalmazni és rendszerezni, átszervezni azokat a pontokat, amelyek előre viszik a vállalkozást.

A másik előadó, Fogarassy Fanny, a Tisza Automotive Kft. képviselője pedig a sikeres munkaerő-toborzásról tartott előadást. Különféle módszerek vannak, melyek segítségével hatékonyan ki lehet választani a megfelelő munkatársakat. Az ügyvitel szempontjából ugyanis nagyon fontos, hogy megbízható, megfelelő képességekkel rendelkező munkatársak legyenek a cégnél.

Az igazán jó alkalmazottakat pedig nem könnyű megtalálni, de léteznek módszerek a kiválasztásukra.

A két előadáson kívül eszmecserére, kerekasztal-beszélgetésre is sor került, és megtekintették az akadémia épületegyüttesét, ismerkedtek, barátkoztak. A rendezvényen jelen volt Farkas Imre, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának külgazdasági attaséja.

Méhes Béla (Tóth Péter felvétele)

Méhes Béla (Tóth Péter felvétele)

A fiatal vajdasági magyar vállalkozóknak előnyös lehet egyesületbe tömörülni, megismerni egymást, keresni az együttműködés lehetőségeit. Ez ugyanis a sikeres üzleti tevékenység egyik előmozdítója, folyományaként pedig az itthon maradás kulcsa is lehet nem csupán a vállalkozók, hanem az egész közösség szempontjából. Egymást segítve a fiatal vállalkozók erőssé, felkészültebbé és sikeresebbé válhatnak, megkerülhetetlen tényezőt képviselve régiós szinteken is.

Méhes Béla azt is elmondta, hogy tavaly kezdődött a Vajdasági Fiatal Vállalkozók egyesületének Mentorprogramja a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. A tervek szerint pedig ebben az évben is rendszeresen szerveznek előadásokat, konferenciákat, találkozókat, cégbemutatókat, gyárlátogatásokat. A VFV által képviselt több mint 80 vállalkozás jelenleg ezernél is több embernek biztosít munkát, azzal együtt megélhetést. Az egyesület tevékenysége folytán lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre, az együttműködésre, a problémák közös megoldására és a szakmai előrelépésre is.

A VFV még tavaly együttműködési megállapodást irt alá a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal és több Kárpát-medencei fiatal vállalkozókat tömörítő egyesülettel. A Bácskossuthfalván bejegyzett szervezetet Gordos Károly, az adai Zupčanik vállalat tulajdonosa, Tamás Zoltán, a szabadkai Goodwill Pharma birtokosa és Méhes Béla, a bácskossuthfalvi Sila tulajdonosa alapítottak. Azóta már városi szervezet alakult, Újvidéken, Temerinben, Óbecsén, Adán, Zentán, Magyarkanizsán, Szabadkán, Topolyán. Az alapító elnök azt is elmondta, hogy három klaszter is megkezdte működését: a fémipari vállalkozások, a mezőgazdászok és a turizmus területén tevékenykedők döntöttek a klaszter megalakítása mellett.

A rendezvényen Szorcsik András, a VFV titkára felkérte az érdeklődőket, hogy csatlakozzanak, tagosodjanak be, ez ügyben pedig hozzá fordulhatnak. Az elérhetőségek az egyesület honlapján, a www.vfv.org.rs oldalon is megtalálhatóak. A 40 év alatti vállalkozók rendes tagnak, a 40. életévüket már betöltött vállalkozók pedig támogatói tagnak jelentkezhetnek, és vehetnek részt a rendezvényeken, segíthetik az egyesület munkáját.