2024. április 20., szombat

Több idő marad a gyerekekre

Ingyenes mosás és vasalás a szabadkai Vöröskeresztben
(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Novembertől a szabadkai Vöröskereszt új szolgáltatást vezetett be, mellyel a többgyermekes szülőket kívánják támogatni. A Szülői támogatási szolgálat nevet viselő projekt keretében a szervezet leveszi a dolgozó szülők válláról a házimunka terhének egy részét, így az anyák és apák az arra szánt időt gyermekeikkel tölthetik. Slavica Đukić Dejanović népességpolitikával megbízott tárca nélküli minisztertől származik a kezdeményezés, amely a szabadkai Vöröskereszten kívül a zombori, az apatini és a hódsági szervezetben is megvalósul.

A Vöröskereszt átvállalja az olyan nagyobb mérető ruhaneműk mosását és vasalását, mint a függönyök, takarók, lepedők, terítők stb.

A Vöröskeresztben átvállalják a nagyobb méretű ruhaneműk mosását és vasalását (Fotó: Gergely Árpád)

A Vöröskeresztben átvállalják a nagyobb méretű ruhaneműk mosását és vasalását (Fotó: Gergely Árpád)

– A szülők elhozzák a mosnivalót, amit itt a helyszínen kimosunk, megszárítunk és kivasalunk. Jelenleg tizenegy állandó felhasználónk van, akik rendszeresen hozzák hozzánk ágyneműiket és egyéb szennyesüket. Eddig mindenkitől pozitív visszajelzéseket kaptunk a szolgáltatásokkal kapcsolatban. A szülők elégedettek, azt mondják, hogy tisztán és illatosan adjuk vissza az ide elhozott ruhaneműt, de amit a legjobban díjaznak, az a felszabadult idő, amit így most nem házimunkával kell eltölteniük, hanem ehelyett a gyerekeikkel lehetnek. A szolgáltatást ingyenesen igénybe veheti bárki, aki megfelel a feltételeknek. A jelentkezés nagyon egyszerű, ha személyesen eljönnek, mindenről tájékoztatást adunk, de telefonon is felkereshetnek bennünket. A projektum március végéig lesz érvényben mind a négy városban, és amennyiben igény mutatkozik rá, tovább is folytatni fogjuk ezt a tevékenységet, ez majd akkor derül ki, ha mind a négy helységből összegezzük az eredményeket – nyilatkozta lapunknak Nevena Lukić, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének projektasszisztense.

A szolgáltatásra azok a szülők és gondviselők jelentkezhetnek, akik munkaviszonyban vannak, legalább két 15 évnél fiatalabb korú gyermekük van, és az összesített átlagkeresetük nem haladja meg a 100 000 dinárt. Egyedülálló szülők esetében is ugyanezek a feltételek érvényesek.

Az érdeklődők kérdéseikkel és jelentkezési szándékukkal a 024/621-101-es telefonszámot hívhatják, vagy személyesen is elmehetnek a szervezet irodájába, amely a Fasizmus áldozatainak tere 3-as házszám alatt található.

Nyitókép: A Vöröskeresztben átvállalják a nagyobb méretű ruhaneműk mosását és vasalását (Fotó: Gergely Árpád)