2024. március 28., csütörtök

A környezettudatosság az iskolákban kezdődik

Szerbia ökológiai lábnyoma meghaladja a 3 hektárt, míg az ideális 1,7 hektár lenne

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató és Kulturális Központban Szabadkán Az ökológiai lábnyom csökkentése az elemek szelektív begyűjtésével címmel tartottak egész napos továbbképzést általános iskolák, valamint középiskolák fizika- és műszaki szakos tanárai számára. A műhelymunka Tóth Dénes nyugalmazott fizika és elektrotechnika szakos tanár vezetésével zajlott. A továbbképzésen 15 tanár vett részt, többségében a környező településekről érkeztek.

Fotó:Pesevszki Evelyn

Fotó:Pesevszki Evelyn

A sajtónak nyilatkozva Tóth Dénes elmondta, hogy számára mindig is fontos volt a környezetvédelem, ezért vesz részt előadóként a továbbképzésen. Szerbia ökológiai lábnyoma jelenleg 3 hektár felett alakul, míg az ideális 1,7 hektár lenne, ami azt jelenti, hogy a jövő generációjától száz százalékban veszik el a rendelkezésre álló erőforrásokat, ezen pedig mindenféleképpen változtatni kell, emelte ki Tóth Dénes. Mint hozzátette, a továbbképzés résztvevőivel először kiszámították az ökológiai lábnyomot, majd megtanulták, hogy miként készíthetnek univerzális töltőket, amelyek hat fajta tölthető elem töltésére alkalmasak, végül pedig táblaméretű töltőt készítettek, amellyel az AA és az AAA nem tölthető elemeket lehet helyettesíteni.

A tanárokkal olyan gyakorlatokat végeztek, amelyeket később az iskolákban kamatoztathatnak, emelte ki Tóth Dénes, akinek szavai szerint az alapvető cél az, hogy a nem tölthető elemek helyét minél nagyobb arányban a tölthető elemek vegyék át, hiszen jelenleg ez az arány kilencven a tízhez. A képzés március 23-án folytatódik, akkor biológia és informatika szakos tanárok számára szervezik meg.