2024. április 25., csütörtök

Folytatódott a tiltakozáshullám

Szabadkán negyedik alkalommal tartották meg a hatalomellenes tiltakozást

Pénteken és szombaton országszerte megtartották a december eleje óta zajló, Egy az ötmillióból elnevezésű hatalomellenes tüntetést, egyebek mellett Újvidéken, Zentán, Belgrádban, Pancsován, Nišben, Kraljevón, Čačakon, Šabacon és Valjevón vonultak utcára az emberek. Szabadka negyedik alkalommal csatlakozott az ország több mint 90 településén megszervezett polgári tüntetéssorozathoz. A több száz elégedetlen polgár a megszokott útvonalon sétált végig a városközponton, míg ezt megelőzően a Jadran előtti téren hallgatta meg a felszólalók beszédét. 

Gyulai Zsolt, a tavaly megszűnt Klein House volt tulajdonosa az ellen emelte fel a hangját, hogy Stevan Bakić, a Szerb Haladó Párt helyi frakcióvezetője a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén közölte: figyelemmel kísérik, hogy ki vesz részt a tiltakozó összejöveteleken. Gyulai Zsolt szerint egy ilyen jellegű kijelentést aligha lehet másként értelmezni, mint fenyegetésként és megfélemlítésként. Mint hozzátette, ennek kapcsán felvetődik a kérdés, hogy ki figyeli meg a polgárokat, továbbá mi a megfigyelés jogalapja, milyen célokra használják fel a polgárok adatait és kinek az utasítására figyelik meg az embereket. A mozgásszabadság továbbra is hatályban lévő emberi jog, ezért aggodalomra ad okot a szóban forgó kijelentés, emelte ki Gyulai Zsolt.

Ezt követően Milica Kralj rendező és Katarina Đoković egyetemista szólt a tömeghez. Milica Kralj szavai szerint a mindenkori hatalom 650 ezer gaztettet követett el Szerbia polgárai ellen, ennyi ugyanis azoknak a száma, akik az elmúlt években, vagy évtizedekben elhagyták Szerbiát. Ha így folytatódik, Szerbia a jövőben egy olyan ország lesz, ahol nincsenek sem fiatalok, sem diplomások, mondta Milica Kralj, aki szerint csakis a polgárok fékezhetik meg a folyamatosan elkövetett gaztettet, csakis ők őrizhetik meg Szerbia legjobbjait.

– Tisztességtelen emberek elrabolták az országunkat és magánvállalatként tekintenek rá. A megoldás egyszerű, arra van szükség, hogy mindannyian kiegyenesedjünk és emelt fővel közöljük velük: elég volt! A levegőt, a vizet, a földet védjük, és nemcsak átvitt értelemben. Elrabolják folyóinkat, levegőnk a világ legszennyezettebbjei közé tartozik, földjeinket pedig eladják, ki tudja kinek – fogalmazott Milica Kralj.

Több mint száz ember hagyja el naponta Szerbiát, mert saját országa képtelen biztosítani számára a megfelelő oktatást, a hatékony egészségügyi védelmet, a stabil gazdaságot és a kiszámíthatóságot, mutatott rá Katarina Đoković, majd azoknak, akik azt kérdezik, hogy miért tüntetnek és kit kívánnak a hatalmon látni azt üzente: „Nekünk nem vezérre van szükségünk, hanem rendszerre és új alapokra, amelyre egy új Szerbiát építhetünk.”

– Utcáinkat szemét önti el, állatfajok halnak ki országunkban, nincs egészséges levegőnk, a gazdaság romokban, miközben elrabolják tőlünk szabadságunkat és hitünket. Egyet azonban soha nem engedhetünk meg nekik: hogy elrabolják tőlünk a reményt. Nem engedhetjük ki kezünkből saját jövőnket. Ezért addig fogok sétálni, amíg ezeknek a helyére nem jönnek olyanok, akik hajlandóak lesznek elvégezni azt, aminek az elvégzésével mi, polgárok bíztuk meg őket. Menniük kell, hogy mi maradhassunk – fogalmazott Katarina Đoković.