2024. április 16., kedd

A téli esték emlékére

Bajsán 14. alkalommal szervezték meg a Prélót, a falu három nemzetének néphagyományát felidéző sokadalmat

Bácska szívében, Bajsán a magyarok, szerbek meg a szlovákok egyazon rendezvényen idézik fel őseik néphagyományát. A farsang farkán 14. alkalommal szervezték meg a Prélót, Topolya község kiemelt jelentőségű rendezvényét. Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke nyitotta meg a sokadalmat és gyújtotta meg az esemény lángját. Alkalmi beszédében a néphagyományok fontosságát emelte ki.

A fürge ujjú asszonyok csigatésztát készítettek (Lakatos János felvétele)

A fürge ujjú asszonyok csigatésztát készítettek (Lakatos János felvétele)

Az egész napos rendezvény a barátkozásról és az önfeledt szórakozásról szólt. Ebben a többnemzetiségű faluban a falusi emberek egykori szokásainak felidézésével igyekeznek életben tartani a hagyományokat. A hosszú téli napokon valamikor régen gyakran vendégeskedtek egymásnál a falusiak meg a környékbeli tanyák lakói. Ilyenkor, ha tudtak, segítettek egymásnak a munkában, vagy csak szórakoztak. Az idei Prélón a résztvevők kukoricamorzsolásban, a szemek szín szerinti szétválogatásában, kukoricapattogatásban, fonálkötésben és csigatésztakészítésben vetélkedtek.

Mint kiderült, játszani mindenki szeret. Fergeteges volt a hangulat. Kukoricamorzsolásban a Topolya Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka Társulata győzött, kukoricaszem-válogatásban a bajsai Horváth Zsolt lett a legjobb, a kukoricapattogatás pedig a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulatnak ment a legjobban. Csigatészta-készítésben kétfős csapatok versengtek. Ebben a kategóriában az első helyet a pacséri Aranyszál kézimunkacsoport érdemelte ki, a gyapjúfonálkötésben pedig a Bajsai Civil Szervezet győzött.

Ezúttal a pálinkaversenyre több mint 100 minta érkezett. A legjobbnak a bácskossuthfalvi Rezeda Asszonykórus szilvapálinkája bizonyult.

Idén első alkalommal kocsonyaversenyt is hirdettek, ennek győztese a Topolya Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka Társulata lett.

A bajsai Prélón mintegy négyszázan vettek részt: a helybeliek és a község művelődési egyesületei mellett érkeztek vendégek Kúláról, Kiszácsról és Magyarországról is.

A meghívottakat a hagyományokhoz híven reggel zsíros kenyérrel, lila hagymával meg jóféle tepertővel várták, a versenyek végeztével pedig hétszázötven szármát szolgáltak fel a prélósoknak.