2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Három ezred a Ferrari és a Mercedes között

Hallatlanul szoros összesített eredménnyel ért véget a Formula–1 nyolc napon át tartó előszezoni tesztje Barcelonában, és bár tényleges erejét az Ausztrál Nagydíj előtt még minden csapat rejtegeti, a mélyebb elemzések azt mutatják, hogy több mint egy évtized elteltével most először a Ferrari mindenki másénál erősebb autóval rendelkezhet a szezon elején.

Barcelonában Sebastian Vettel volt a leggyorsabb (Fotó: Beta/AP)

Barcelonában Sebastian Vettel volt a leggyorsabb (Fotó: Beta/AP)

Az elmúlt két hétben négy-négy napon próbálgathatták új modelljeiket a csapatok a legkedveltebb teszthelyszínen, a Barcelona melletti pályán, s mivel mindegyikük csak egy autóval léphetett pályára, minden versenyzőnek összesen négy teljes nap állt rendelkezésére a felkészüléshez, mielőtt Melbourne-ben már élesben kell teljesíteniük. A teszteredményeket mindig nehéz egymáshoz hasonlítani, hiszen a csapatok különféle programokat teljesíthetnek, nem ismerjük a beállításokat, a cipelt benzinmennyiséget, ráadásul öt különféle gumikeveréket is használhattak. Ennek ellenére bevett szokás, hogy az utolsó két napon már mindenki elkezdi próbálgatni az autó határait, és ekkor születnek a leggyorsabb, úgynevezett „időmérő-szimulációs” körök, és bár a teljes arzenálját még ilyenkor sem mutatja meg senki, ezekből már szeret találgatni a közvélemény.

Bár nem volt tétje, mégis egészen kiélezett csata alakult ki a Ferrari és a Mercedes között a teszt zárónapján. Az egész gyakorlás legjobb köridejét Sebastian Vettel futotta 1:16,221-gyel, amire Lewis Hamilton 1:16,224-gyel válaszolt, így csupán három ezredmásodperc választotta el egymástól a két fő favoritot a teszt végén. Mi több, Vettel új csapattársa, Charles Leclerc etalonja is csak hajszálra marad el mögöttük, ő 1:16,231-et ért el az előző napon.

A szoros végeredmény ellenére az egymás adatait is alaposan kielemző csapatok a teszt végeztével ugyanúgy a Ferrarit tartják a fő favoritnak, mint ahogy az kirajzolódott már az első négy tesztnap után is: a becslések szerint akár körönként fél másodperc is lehet az előnyük a második legjobb istállóhoz képest, amely valószínűleg a Mercedes. Vettel és Leclerc végig pozitívan jellemezték az SF90-es modellt, amelyet elmondásuk szerint élvezetes vezetni, hiszen kiváló a tapadása, és jól reagál a beállítások változásaira.

Bár lehet benne némi pszichológiai hadviselés, a Mercedesnél a nyilatkozatokban is elmondják, hogy tudatában vannak a fél másodperces lemaradásnak, és nem magukat tartják a fő esélyesnek. Az viszont senkinek nem kerülte el a figyelmét, hogy a címvédők a második hétre már olyan sok új elemmel érkeztek, hogy egyesek máris B verziónak nevezik az autójukat, a fejlesztési tempójukat tehát továbbra sem szabad lebecsülni. A legszorgosabbak mindenesetre ők voltak, a nyolc nap alatt összesen 1190 kört, vagyis 5539 kilométert hajtott bele az autóba a két pilóta, mögöttük a Ferrari már 900 kilométeres lemaradásban van.

A Red Bull az optimisták táborát erősíti, hiszen az ismeretlenbe ugrottak azzal, hogy a Renault motorjait Hondákra cserélték idén, ám műszakilag komolyabb problémák nélkül zajlott számukra a teszt, ami jelzi, hogy a japán gyártó az elmúlt évek nehézségei után végre megtalálhatta a helyes utat a motorfejlesztésben. Az energiaitalos csapat ennek fényében idén is győzelmeket jósol magának, noha a Honda motor a 2015-ös visszatérés óta még dobogót sem szerzett. A Red Bullt leginkább az vetette vissza, hogy új pilótájuk, Pierre Gasly az utolsó előtti napon egy vezetői hiba nyomán alaposan összetörte az autót. Volt komolyabb időveszteség a másik két élcsapatnál is: Vettel szintén elszenvedett egy nagyobb balesetet, amikor a Ferrari szerint egy kívülről érkező idegen tárgy csapódott a felnijének, a Mercedesnél pedig Valtteri Bottas vesztett el fél napot olajszivárgás miatt.

A középmezőny szokás szerint szorosnak és egyelőre kifürkészhetetlennek tűnik, leszámítva a Williamst, akik két nap késéssel kezdték el a munkát, és egyértelműen a leglassabbnak tűnnek. Robert Kubica úgy nyilatkozott, csak 20%-ban tudott felkészülni a szezonnyitóra. A teszten a két élcsapat mögött a Renault érte el a legjobb köridőt, és jó eséllyel előreléphet a rangsorban a McLaren is, de az új aerodinamikai szabályok miatt akár komolyabban is felfordulhat az erősorrend. Az autók első és hátsó vezetőszárnyát annak érdekében szabták át az előírások, hogy ezáltal könnyebben tudják követni egymást, és előzési pozícióba kerülni a versenyek során. Persze ennek hatása is majd élesben derül ki, de néhány pilóta már beszélt arról, hogy érzik ennek jótékony hatását. Az új szabályoktól azt is várták, hogy több mint egy másodperccel visszavetik az autók tempóját, ez viszont a jelek szerint nem jött be: a teszt legjobb köre mindössze 48 ezredmásodperccel maradt el a Barcelonában a tavalyi időmérőn futott pályacsúcstól, így valószínű, hogy a legtöbb pályán idén is tovább fognak javulni a rekordok.

Az elmúlt hetekben lázban tartotta a rajongókat az a kérdés is, hogy szán-e valamilyen szerepet a McLaren Fernando Alonsónak, aki az F1-ben felhagyott a versenyzéssel. Egyik nap a spanyol is feltűnt Barcelonában, hogy a pálya mellől vegye szemügyre Carlos Sainz és Lando Norris munkáját, közben pedig a csapat bejelentette, hogy valamelyik szezonközi teszten Alonso is ki fogja próbálni az autót, tapasztalatával segítve a fiatal pilóták munkáját. A más sorozatokkal idén is elfoglalt kétszeres világbajnok pedig továbbra is tartja magát ahhoz, hogy ha lehetősége nyílna győzelemre esélyes autóval visszatérni az F1-be, már 2020-ban megtenné.

Két hét múlva viszont véget érhetnek a találgatások, a március 17-i Ausztrál Nagydíjjal végre megkezdődik a 2019-es Formula–1-es szezon.